stage-500x300БНТ поема организацията, след като Италия се отказа

Около 2 млн. евро излиза домакинстването на детската “Евровизия”, пише “Труд”. Сумата е приблизителна и зависи от това какво ще поемат спонсорите на фестивала.

В Малта, където нашите представители Крисия и близнаците Хасан и Ибрахим станаха втори, залата бе преустроена специално за конкурса на мястото на бивша корабостроителница за сметка на местни фирми. Цената може да се промени и в зависимост от техническите и творческите екипи, които ще се ползват.

Преди дни стана ясно, че БНТ е получила покана от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) да направи следващия песенен конкурс за деца в края на годината. Домакин трябваше да е Италия, но тамошната телевизия, която излъчва “Евровизия”, се отказала, защото няма пари.

За първи път България има уникалния шанс да бъде домакин на “Детската Евровизия”. Тази възможност страната ни получава, след изключителното представяне на Крисия, Хасан и Ибрахим през ноември миналата година в Малта. Талантливите български деца завоюваха най-големия успех, спечелвайки второто място със 147 точки и подкрепата на журналисти и зрители от целия свят.

В Европа има 2-3 фирми, които организират “Евровизия” и вероятно БНТ ще покани една от тях. Очаква се в конкурса да се включат около 15 държави, като тяхната бройка също може да промени крайната сума. Всяка от страните плаща такса, за да изпрати представител на фестивала.

Тези дни ръководството на БНТ ще се среща с Владислав Яковлев, който е представител на детската “Евровизия”, за да се установи доколко сме готови да направим това събитие в София. Най-вероятно БНТ ще поиска допълнителни средства към бюджета си, за да проведе конкурса, пише “Труд”.

Спекулации, че победителят Италия ще се откаже от домакинство имаше от седмици и новината, че уникалната възможност се предоставя на класиралата се на второ място държава -България, вече е факт.

“Това е уникален шанс за БНТ и за България – да сме домакин на един от най-престижните музикални конкурси в Европа. Крисия, Хасан и Ибрахим доказаха, че когато сме единни, успехът е възможен”, коментира новината генералният директор на БНТ Вяра Анкова.

Тазгодишното издание ще бъде 13-о в историята на “Детската Евровизия”. За първи път конкурсът се провежда през 2003 година в Копенхаген. Досега България е участвала четири пъти в песенната надпревара – през 2007 г. с Бон-Бон, през 2008 г. с Кръстияна Кръстева, през 2011 г. с Иван Иванов и миналата година с Крисия, Хасан и Ибрахим.