Сега четете
Продават ръкописа по "Енигма"

Продават ръкописа по "Енигма"

юринг е математикът, който дешифрира секретния код на машината "Енигма", ползвана от нацистите през Втората световна война   сн-cryptomuseum
юринг е математикът, който дешифрира секретния код на машината „Енигма“, ползвана от нацистите през Втората световна война сн-cryptomuseum

Ръкопис на британския математик Алън Тюринг, който дешифрира секретния код на машината „Енигма“, ползвана от нацистите през Втората световна война, ще бъде изложен на търг на аукционна къща „Бонамс“ в Ню Йорк през април, съобщи Франс прес.

Смята се, че за документа е възможно да бъдат платени 1 милион долара.
Той е написан през 1942 г., когато Тюринг се опитва да разгадае кода на германската машина „Енигма“, ползвана от нацистите за секретни комуникации. Навремето се смятало, че кодът е неразгадаем.

Търгът ще се възползва от успеха на филма „Игра на кодове“, който получи 8 номинации за награди „Оскар“, включително за най-добър филм, най-добър режисьор – Мортен Тилдум и най-добър актьор – Бенедикт Къмбърбач. Филмът проследява невероятната съдба на Тюринг, който след края на Втората световна война е преследван и съден, защото е хомосексуален. По това време хомосексуалността все още е криминализирана във Великобритания. Тюринг избира да бъде подложен на химическа кастрация, вместо да отиде в затвора. Умира през 1954 година от отравяне с цианид. Според полицията става дума за самоубийство.

Аукционната къща „Бонамс“ твърди, че документът вероятно е единственият голям ръкопис на Тюринг и досега не е показван публично. Свързан е с основите на информатиката и математически символи.

Вижте и

Документът хвърля светлина върху начина на мислене на Тюринг, поясниха от аукционната къща.
Търгът ще се състои на 13 април, като част от приходите от него са предназначени за благотворителност.

Документът е завещан от Тюринг на неговия колега – математика Робин Ганди.
Източник: vesti.bg/БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре