January-20На днешната дата:

През 1320 г. херцог Владислав I става крал на Полша.
През 1600 г. Инквизицията обявява Джордано Бруно за еретик.
През 1841 г. Китай отстъпва Хонконг на Великобритания и възстановява управлението си в тази територия едва през 1997 г.
През 1941 г. по време на Втората световна война правителството на България решава да присъедини страната към Тристранния пакт.
През 1942 г. по време на Втората световна война в Берлин нацистите провеждат конференция за окончателното решаване на еврейския въпрос. Известната „Конференцията Ванзее“ дава практически насоки за масовото ликвидиране на евреи.
През 1946 г. е основана Централна разузнавателна група на САЩ с акт на президента Хари Труман, която по-късно прераства в Централно разузнавателно управление — ЦРУ.
През 1980 г. САЩ обявяват бойкот на Олимпийските игри в Москва.
През 1986 г.  Маргарет Тачър и Франсоа Митеран подписват договор Великобритания и Франция заедно да построят тунел под Ла Манш.
През 1993 г. е основана първата частна електронна медия в Македония – телевизията А1.
През 1996 г. Ясер Арафат става първия избран президент на Палестина.
През 2009 г. Барак Обама встъпва в длъжност като 44-ия президент на САЩ и първия чернокож президент в страната.
Празници и събития:
Православната църква чества Преп. Евтимий Велики и търновския патриарх Евтимий (Петльовден). Според българските вярвания празникът е известен като Ихтим, Ихтима, Петльовден, Петеларовден или Петларовден. Последните три названия са свързани с основната обредна практика – жертвоприношение на петел във всяка къща с мъжка челяд. В онези домове, където има момиченца, стопаните колят обикновено ярки петли за тяхно здраве. Краката на птицата се хвърлят на покрива на къщата, а перата й се запазват. С тях бабите кадят болни или урочасани деца. Според местните вярвания св. Евтим е господар на детските болести и предпазва от „детешката“ и „вънкашната болест“ (детски паралич и епилепсия). На Петльовден не се върши женска работа, не се къпят, не правят сватби, за да не “църнеят”, т.е. да не жалят починал.
Имен ден празнуват: Евтим, Евтимий
Рождениците днес:
Петя Славова – Главен акционер в компанията „Феста Холдинг“. Завършила ВИНС „Д. Благоев“ във Варна. Има специалност от СУ „Климент Охридски“ по мениджмънт и стопанско управление. Работила като финансист и счетоводител. През 90-те години се насочва към банковия сектор. Тя е председател на Надзорния съвет на „Инвестбанк“, член на УС на Съюза на българската туристическа индустрия.
Биляна Павлова – тенисистка
Д-р Ива Станкова – лекар, политик, ексдепутат
Йордан Караджов – рок-музикант, фронтмен на група „Сигнал”
Петя Пендарева – лекоатлетка
Пламен Панайотов – политик, бивш вицепремиер