Сега четете
Да пребъде традицията

Да пребъде традицията

kukeriii
Вълнението пак е моят двигател, но и моите спътници също са нетърпеливи, впускаме се в един приключенски карнавален ден. Групата е сформирана и нетърпението е на ниво и това не е без причина… предстой ни едно гръмко разтърващо зрелище. Отиваме на гости в балканското градче – Разлог, успяло да съхрани традицията и дори да се превърне в домакин на едно изключително събитие – Международен кукерски фестивал, известен като „Старчева”. Разбираме, че тази година е изключително важна за карнавала, защото това е юбилейната 20-годишнина от приемането на Разлог в семейството на Федерацията на европейските карнавални градове. Вече сме на централния площад, който се пълни от развълнувани местни и гости.10941704_1107516069276005_1682227926_n Не е за вярване, но се сблъсквам с детските си страхове, спомням си бабините разкази за страшните кукери и ясното им присъствие в разказите й заплахи за непослушанието ми. Тъкмо открихме своите места и хоп задава се първата група от дефилиращи по централната улица страшни, маскирани кукери, гонители на злото. Наблюдавам с огромен интерес богатите им костюми и интересните танци с видима символика. И изведнъж се случва нещо много разтърсващо – за секунди се озовавам в „лапите” на кукер – дявол, носещ ме към останалите си приятели, и ставам част от танца им. Страх и вълнение в едно. Но няма съмнение спасена съм от злото и имам един спомен.10944814_1107455309282081_1416412755_n

И така карнавалът е открит от кмета на община Разлог – Красимир Герчев, който връчи почетни грамоти и награди на участниците. Започва едно атрактивно дефиле по площада, пренесло ни в света на оживялата традиция. Разбираме, че участниците са над 2500, представени от 21 сборни групи от България, Македония и Словения. Битката ще е оспорвана и журито ще бъде изправено пред труден избор да оцени най-оригиналните и артистични изпълнители.

Ставаме свидетели на изпълнения от сърце и душа, вият се китни пъстри хора, площадът ехти, красивите и оригинални костюми на кукерите ни впечатляват и очароват силно. Маските и костюмите са страшни, а някои са с две значения и си проличава доброто и злото. Като израз на доброто и злото и непрекъсната война помежду им за надмощие. Облеклото е пищно и в разточителното многобагрие съзираме големия народен, самобитен художник – ваятел на красота. Кукерските гугли и облекла са съкровище на народни ценности, защото са неповторими, защото носят оня дълбок стремеж към хубавото, присъщо на народа ни.kukeri2

Оригиналността е фантастична и вниманието е приковано в усмихнатите лица на играещите в захлас. Няма място за съмнение, че талантливите кукери дават всичко от себе си, а по-интересното, е че малки дечица допълват колорита, унаследили завета на своите родители или баби и дядовци. Най-малкия участник в карнавала е едно невръстно тримесечно бебе, закърмено в духа на традицията.

Хиляди кукери „чауши”, моми, ергени и деца в пъстри одежди, карнавални маски и костюми се веселят от сърце на площада в Разлог, а насладата за публиката е несъмнена. В сцените които се разиграват от маскираните лица се вижда и усеща гротеска пародия. Видима е артистичността на участниците и то на много високо ниво, а зрелището повярвайте има не само развлекателен характер, но и естетически.

Групите се открояват с оригиналност, костюмите са изключително автентични и колоритни. Немалка част от участниците са се представяли на чужди фестивали и са носители на десетки награди и отличия. Спечелили са заслужена слава и признания и мотивацията на уникалните им изпълнения са възнаградени и радващи огромна аудитория.

И финалът дойде след изключително оспорвана битка първото място в кукерския карнавал си поделиха кукерите от село Турия и селата Долно и Горно Сахране (община Павел Баня). Второто място поделиха групите от община Петрич – квартал „Дълбошница” и квартал „Висдол”. И на третото място в класацията са село Бачево (община Разлог) и село Богданов дол (община Перник).

10941812_1107416909285921_1876005837_n

За най-оригинално участие награда получи село Мусомище (община Гоце Делчев). Село Ябълково (община Кюстендил) си тръгна от Разлог с награда за приемственост на традицията. Награди се връчиха и за най-оригинални костюми.

Фестивалът бе закрит от кукерска група от Разлог, наброяваща над 800 души. За пореден път Разлог показа, че е градът на кукерската традиция и че тази традиция се предава от поколение на поколение.

Всички народи си имат обичаи и традиции, а България е изпъстрена с такива и изпитвам истинска радост, че се провеждат такива събития, напомнящи ни за ритуалите и обичаите. Народът ни е съхранил тази традиция може би от старите ни предци траките, но по интересното е, че тя се унаследява и към днес от малки дечица, които с ентусиазъм пресъздават автентичния обичай от своя край.

Вижте и

Независимо от времето тръпката не намалява и нестихващият интерес към представленията на кукерите и подобни карнавали стават сборен пункт на хиляди почитатели на традицията. Кукерите са обгърнати в тайнственост и романтика и са живи носители на една особено вълнуваща част от наследството на традициите на България.

Един незабравим ден, наситен с емоции е към своя край със завършек в едно изцяло българско място – механа, пресъздала типичните български традиции. Атмосферата ни потопи в дебрите на автентичния ни цветущ бит в синхрон с разложки вкусотии.

Автор: Мария Николчева

Разлог, 17.01.2015 г.

10933347_1107418915952387_2099543209_n
10933215_1107416879285924_39944491_n

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре