23993_1203935753045_8347599_nАлек Василев Попов е български писател, автор на романите „Мисия Лондон“, „Черната кутия“ и няколко сборника с разкази. Той пише също радиопиеси, излъчвани по Българското национално радио (БНР), и сценарии за игрални и документални филми. През 2001 г. Българската национална телевизия снима филма „Чуждите стъпки“ по едноименния разказ от сборника му „Мръсни сънища“. Член-кореспондент е на БАН.

Алек Попов е роден в София през 1966 г. в семейството на професора по математика Васил Попов. В основата на фамилния му корен са интелектуалците Атанас Попов и Лилия Сталева.

Завършва Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работил е като редактор, уредник в Националния литературен музей и дипломат (аташе по културата в българското посолство в Лондон). В момента Алек Попов е директор на Дома на детската книга в София и главен редактор на списание „Родна реч“. Прес-секретар на българския ПЕН-клуб. Член на Сдружението на български писатели, на което е и прес-секретар (1996-1997). На 24 октомври 2012 г. Алек Попов е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките в направление „Творци на изкуството“.

Библиография

1992 – „Другата смърт“ (разкази)
1994 – „Мръсни сънища“ (разкази, ISBN 954-8102-09-9)
1995 – „Игра на магии“ (разкази)
1997 – „Зелевият цикъл“ (разкази; ISBN 954-426-158-3)
1998 – „Пътят към Сиракуза“ (разкази)
2001 – „Мисия Лондон“ (роман; ISBN 978-954-8307-11-6)
2002 – „Ниво за напреднали“ (разкази; ISBN 978-954-8307-21-5)
2005 – „Спътник на радикалния мислител“ (есета; ISBN 978-954-90945-2-7)
2006 – „Митология на прехода“ (разкази; ISBN 978-954-739-767-5)
2007 – „Черната кутия“ (роман; ISBN 978-954-09-0021-6)
2013 – „Сестри Палавееви в бурята на историята“ (роман)

В началото на 90-те години под псевдонима Бед Алекс публикува серия еротични разкази в порнографския вестник „Мираж“.
Разказите и есетата на Алек Попов са преведени на унгарски, сръбски, чешки, полски, словенски, датски, английски, немски, френски, турски, албански.

Романът му „Мисия Лондон“ е публикуван на сръбски от издателство Геопоетика (2004), на унгарски (Londoni küldetés) от József Attila Kör-Kijárat Kiadó (2005) и на полски от издателство Muza (2008).

Немското издателство Sukultur публикува книгата му с разкази „Руска електронна поща“ (2005). Полското издателство Scriptum публикува книгата му с разкази „Мръсни сънища“ и „Пътят за Сиракуза“ (2006).

Включен е в антологиите:

((de)) Bulgarische Erzählungen des 20. Jahrhunderts, Insel Verlag, 1996, 363 S. (съставител Норберт Рандов).
((fr)) Les Belles Étrangères: Quatorze écrivains bulgares, Paris, Éditions L’esprit des Péninsules, 2001, 206 p. (ISBN 978-2846360098)
((en)) Voices from the Faultline (a Balkan Anthology), edited by A. Johnson and Zakalin Nezic, ZayuPress, USA, 2002, 291 p. (ISBN 0-9707059-2-1)
((de)) Bulgarien Prosa, Hrsg. von Valeria Jäger und Alexander Sitzmann, Wieser Verlag, Klagenfurt, Austria, 2005, 696 S. (ISBN 9783851294835) [20]

Радиопиеси

1994 – „Мазето“
1995 – „Буба лази“
1996 – „Месарят от червената долина“

Награди

Алек Попов е носител на редица литературни награди, сред които:

1994 – наградата на БНР за криминален разказ „Павел Вежинов“,
1995 – българската награда за фантастика „Гравитон“,
1999 – наградата за къс разказ „Рашко Сугарев“,
2002 – наградата „Хеликон“ за най-добра белетристична книга на годината – за сборника с разкази „Ниво за напреднали“
2004 – годишната награда на английското електронно списание „Clouds“, където романът „Мисия Лондон“ се публикува на английски език,
2005 – Националната награда за драматургия „Иван Радоев“ – за пиесата „Мисия Лондон“
2007 – наградата „Елиас Канети“ (Русе) за романа „Черната кутия“
2012 – отличието „Четящият човек“