0000241801-article2
С гостуването на британския външен министър Филип Хамънд в София започва серията от визити на висши дипломати и политически лидери до края на месеца. Хамънд е на посещение у нас по покана на българския си колега Даниел Митов.

Борбата срещу тероризма и енергийната сигурност ще са тема на разговор между президента Росен Плевнелиев и министъра на външните работи на Великобритания. Той ще се срещне и с премиера Бойко Борисов. С тях той ще разговаря и за двустранните отношения, сътрудничеството в Европейския съюз и кризата в Украйна.

На 15 януари у нас пристига американският държавен секретар Джон Кери. Заедно с него, но с полет от Букурещ, ще пристигне и заместничката му – Виктория Нюланд.

В София Джон Кери ще обсъди сътрудничеството в областта на сигурността между България и САЩ, енергийната диверсификация и двустранните отношения в областта на търговията и инвестициите.

Държавният секретар се очаква да подчертае важната роля, която има върховенството на закона за реализирането на пълния потенциал на България като динамична европейска демокрация, се посочва още в изявлението на говорителя на департамента Джен Саки.

До края на януари в България се очаква да пристигне и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Йенс Столтенберг вече посети прибалтийските републики, които поискаха военна помощ след присъединяването на Крим от Русия.

В България Столтенберг вероятно ще разговаря за ангажимента, който държавата пое на срещата на върха на НАТО да увеличава постепенно военния си бюджет до 2% от БВП – ангажимент, който не беше спазен в бюджета за тази година.

Във връзка с тези визите в столицата се повишават мерките за сигурност, от които гражданите, живеещи на столичния булевард „Цариградско шосе”, се притесниха. В социалната мрежа Facebook живеещи в този район споделят, че днес са били информирани да не отварят балконските врати и прозорци в продължение на 28 часа.

Очаква се делегацията на Кери от САЩ да пристигне в четвъртък сутринта и да премине по булевардите „Цариградско шосе” и „Цар Освободител” до сградите на Президентството и Министерския съвет, където ще бъдат проведени срещи с държавния глава Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

Забраната за отваряне на врати и прозорци, както и на излизането на балкони и тераси, са стандартни мярка за сигурност при публични изяви на високопоставени представители на държавни институции, но хората, живеещи в района с въведените мерки, се възмущават от ограничението да стигнат до зимнината и алкохолните напитки, които съхраняват на терасата, както и от това, че не могат да проветрят стаите си в продължение на повече от 24 часа.

От своя страна от Столичната община обясниха, че в четвъртък ще бъде забранено паркирането на паркингите около Народното събрание и площад Батенберг, както и около Президентството. Няма да има блокирани улици, обясни Красимир Димитров от дирекция Сигурност в общината.

Все пак обаче се правят промени в организацията на движението в София утре и вдругиден заради посещението на Държавния секретар на САЩ Джон Кери. Това съобщиха от пресцентъра на Столичната община. От 08.00 ч. на 14 януари до отпътуване на делегацията на 15 януари се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на алеята между бул. “България” и Национален музей “Земята и хората”.

От 08.00 ч. до приключване на мероприятията на 15 януари се забранява престоят и паркирането на паркинга на пл. “Народно събрание”, на паркинга на пл. “Княз Александър I”, на – ул. “Леге” между ул. “Съборна” и бул. “Цар Освободител” и на ул. “Проф. д-р Желязко Христов”.

От 08.00 ч. до приключване на мероприятията на 15 януари се забранява влизането на пътни превозни средства, само при необходимост и по преценка на отдел “Пътна полиция” при СДВР по ул. “Проф. д-р Желязко Христов” и по ул. “Леге” между ул.

“Съборна” и бул. “Цар Освободител”. Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява охрана на мероприятието и постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища.