nyПонякога една грешка в известните и уважавани медии може да бъде толкова неочаквана и неадекватна, че да се сдобие с голяма популярност. И в някои случаи, изненадващо за критиците и негативните коментатори в мрежата, тя дори може да стане повод за появата на приятно забавна тема онлайн.

Това се случи наскоро с престижния американски ежедневник Ню Йорк Таймс, разказва сайтът Adweek. Изданието публикува материал, в който измисли цяла нова страна – Кирзбекистан, пише manager. Всъщност става дума за Киргизстан. Историята разказва за алпинист, който избягва похищение, като удря въоръжен бунтовник в скала някъде в тази държава.

Грешката провокира освен традиционните за мрежата остри критики и доброжелателни шеги.
Потребители на Twitter дори създадоха фен страница на несъществуващата държава, която натрупа близо 1800 последователи. От сп. „Конде Нает травълър” пък създадоха кратък онлайн пътеводител. От него става ясно, че създателят на Кирзбекистан Джон Бранч е обявен за почетен президент, а столицата на държавата е Бишкент (съчетание от Бишкек и Ташкент.) .

Като любимо ястие на кирзбекистанци е посочен картофът, осолен със сълзи. Основните износни пера на страната пък са електричеството, вълната и прекрасните мустаци. Впоследствие вестникът коригира материала си честно онлайн с думите: „По-ранна версия на тази статия сгреши страната, чиито военни са преследвали похитителите на Томи Калдуел. Тя е Киргизстан, не Кирзбекистан, каквато не съществува”.