Сега четете
Магията на едно изкуство

Магията на едно изкуство

10915225_10204799790667265_4035446458757277309_n

Истинска наслада е класическата форма на танц, която се фокусира върху прецизност на движенията, изпълнение на сложни стъпки и пози.

Студът е сковаващ, но не толкова, че да възпре мен и приятелката ми да посветим вечерта на изключително събитие – красива балетна приказка. Една гръмка инициатива в един курорт, предоставил уникалната възможност на всички любители на виртуозния танц, да се насладят на едно безмълвно изкуство, на едно съвършенство оставило ни без думи.

Мястото е Народното читалище „Никола Вапцаров” – Банско, където залата се взривява в продължение на седмица от две изпълнения, накарали ни да притаим дъх и да се възхитим и поклоним пред истински талант. Една съвместна инициатива на Държавна опера Варна при Театрално-музикалния продуцентски център със своите оперни и балетни солисти, както и с участието на водещи балетисти от Държавния театър за опера и балет в Красноярск. Те поднесат новогодишна изненада с гастрол в най-добрия български зимен курорт Банско.

iliana-slavova-sИ така мястото е ясно, а събитието е гръмко и запомнящо се за всички банскалии и гости, защото градчето е удостоено с честта да е домакин на Първия Международен балетен фестивал за 2015 г. Събитието се откри тържествено от кмета на Банско, г-н Георги Икономов.

Всички ценители – граждани и гости на китното градче се насладиха на двете най-нови варненски постановки – красивата балетна приказка „Лешникотрошачката” по музика на П. И. Чайковски и уникалната опера-балет Carmen Dance” по музика на Жорж Бизе. Постановчик и хореограф на двете заглавия е главният балетмайстор на морския оперен театър – Сергей Бобров.  В продължение на седмица талантливите балетисти и балерини радваха аудиторията си с изпълненията на поредица от спектакли: „Лешникотрошачката” и „Carmen Dance”.

Вече сме в залleshnikата в очакване на предстоящото. Изпълнителите се вълнуват не по-малко от нас и както казват, вълнението е налично преди всяко изпълнение, независимо за кой пореден път играят тази постановка. Започвам непринуден разговор в минутките пауза преди представлението с част от участниците и техните технически поддръжници. Всички са усмихнати и споделят очевидното удоволствие от това да работиш своето любимо хоби. „Това е изкуство, това е талант и изисква жертви и има цена, но усмивките, които виждаме в публиката ни дават всичко”, споделят участниците. Няма съмнение тези хора са щастливи от това, което правят, те се раздават за публиката и както казват няма думи, които да изразят емоцията, изпитана при вида на станалата на крака публика, заливаща ги с бурни аплодисменти.

Да видиш сълзите в нечии очи от радостта, породена от грациозно изпълнение… наистина не съществуват изразни средства, които да опишат настроенията, а цената е без значение.

Повярвайте ми балетната трупа успя да пренесе зрителите отвъд всекидневието в един по-щастлив свят и заслужено получи бурни аплодисменти. Залата е препълнена, а еуфорията е завладяла всички присъстващи. Имах удоволствието да присъствам на двете постановки, изключително раз379-Karmen-21_7лични една от друга и разбира се уникални с блестящите си грациозни изпълнения.

Запътила съм се развълнувана към следващата модерна динамична и разчупена постановка „CarmenDance”, на която съм гост. Умишлено съм в залата час по рано, за да наблюдавам организацията и вълненията на участниците, както и разбира се да срещна с отговорниците за това мероприятие, превърнало се в атракция и развълнувало градчето.

Невероятна организация, в разгара на този културен подем в банското градче, аз седя и разговарям с водещите фигури, отговорни за гръмкото събитие. Разбирам, че дори се е породила идея, то да се превърне в традиция и да радва всички местни и гости ежегодно. Изключително приятелски разговор с харизматичните  и ентусиазирани организатори на Международния балетен фестивал в Банско – Даниела Димова и Сергей Бобров.

10913495_1100477479979864_1778261110_n

Даниела Димова е директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, който включва звената театър, опера и балет. Димова гастролира на редица европейски и световни сцени в Италия, Белгия, Швейцария, Италия, Австрия и Египет.

Как се роди идеята за тази инициатива, довела Вас и състава Ви в Банско?

Това, което аз бих искала да споделя с гостите на Банско и с банскалии е, че в славните години на България, когато тя имаше много сериозни позиции не само в културата, но и в спорта, това са били двете области, които са правили нашата малка, но радваща се на много талантливи хора държава, малка на милиони, но много на таланти, известна на всички континенти.

И сега тази прегръдка между морето и планината, осъществена чрез вечното изкуство на балета, което достига освен до българската публика и няма нужда от превод и текст, за да се възприеме и от чуждия зрител. Банско сега е един пристан на обичащите спорта от цял свят. Затова след контакта ми със Сергей Бобров, който прие и вече от една година е главен балетмайстор и на Държавна опера Варна и поради любовта ни към планината, дойдохме по това време в Банско.

Факт е, че градчето не предлага нищо друго на своите гости освен спорт, спа и механи за разтоварване. Това е чудесно, но за десет дни престой, ако поне за една вечер на гостите на Банско се подари една вечер на незабравима среща със световно изкуство, това би ги връщало с още по-голяма сила, когато спорта и културата са си подали ръка.

От половин година правим срещи с г-н Икономов, кмета на община Банско, изключително отворена личност, за всякакви инициативи за постоянното издигане на града. Нашите интереси се срещнаха отвсякъде. Той с удоволствие си даде почетния патронаж и помогна с организацията на този балетен форум. Имаме пълната подкрепа на община Банско в лицето на кмета на Банско, г-н Икономов, който застава изцяло зад тази ползотворна инициатива.

В България всеобщ проблем е липсата на адекватни мерки и целенасочена политика в областта на културата и изкуството. Какви са Вашите наблюдения?

За мен това е пета поредна година като директор на театрално-музикалния център на Варна. От самото начало аз работя на делегиран бюджет и не зная какво означава заплатите да са гарантирани всеки месец. Заплати, които да не зависят от мениджърските ми способности и от активната ни работа, за да ги заслужим, изкарваме и оправдаем. Знаете ли, непрекъснато сякаш съм на решителен „подскок”, за да се представяме все по-добре и спектаклите да бъдат качествени. Защото знаем, че публиката винаги следва високото ниво, тя не може да бъде заблудена. Колкото по-хубави представления, толкова по-голям наплив на ценители. Хората знаят къде да отидат и когато продуктът е добър това се разбира и обратното е в сила. Затова аз и колективите ми сме с респект към това да съхраним и популяризираме българската култура, редом с грижата към нашите зрители.                                                                                      Смятате ли, че днес балетът е елитарно изкуство?

Балетът вече не е толкова елитарно изкуство, колкото беше. Всичко това е въпрос на прочит. Представете си щом в Англия могат да се продадат 120 спектакъла на Сергей Бобров за няколко месеца и те да се гледат всеки път и всеки път. И тук говорим за английския пазар, който е пренаситен с балет, това означава, че балетното изкуство няма нужда от превод.

Затова, както Ви казах идеята ни бе да предложим на публиката тук балет, защото имаме страхотен театър, но той е неизвестен за чужденците. А по това време в световния спортен център е нужно да се предложи изкуство, което веднага директно да бъде се възприето и разпознато.

Уникален шанс за културния афиш на Банско е съвместната ни работа със звезди от руския балет това ни дава увереност за едно високо ниво и разбира възможността да зарадваме гостите тук и местните жители. Ние рискувахме и успяхме!

Имам удоволствието да разговарям с едно от големите имена на съвременния руски балет, хореограф, режисьор и главен художествен ръководител на Държавния театър за опера и балет в Красноярск, заслужил артист на Русия – Сергей Бобров. Той гастролира със свои постановки в цял свят. Бобров основава и организира ежегодния международен форум „Балетът на ХХI век” в Красноярск и за пръв път успешно постави в София балетите „Антигона” и „Електра”, а от 2014 г. заеме и поста главен балетмайстор на ТМПЦ – Държавна опера Варна.

За постановките Сергей Бобров споделя, че водещото е оригиналността и доближаването до първообраза.

Според него варненските балетисти са щастливи, че репетират в този международен екип, при това на възможно най-високото професионални ниво, каквото предлага единствено руската балетна школа и са изключително вдъхновени от присъствието на майсторите от Държавния балет на Сибир.

Разкажете ни за постановките.

Двете постановки са нови и създадени специално за варненска опера от мен, като хореограф. Предлагаме един нов прочит на „Лешникотрошачката” и нова версия на „Carmen Dance”, музиката е само на Бизе, по прочутата му опера в две действия. За познавачите на Кармен сюйта, е ясно, че тя се състой от един акт т.е. едно действие, а тук имаме развитие и продължение в две действия. Може да се каже, че имаме пълен и завършен динамичен спектакъл от две действия. Главната героиня – Кармен от „CarmenDance” е част от бандата на Данкайро, но е й свободолюбива и защитава любовта си.

425-Karmen-

Г-н Бобров, какво e да си на балетния връх?

Аз съм бил много пъти на балетния връх, 20 години бях на балетния връх в Балшой театър като първи балетист. И по цял свят съм гастролирал с най-добрите трупи. Моят учител е Юрий Грегарович, който е основател и на първия в света балетен конкурс във Варна. Аз оценявам балета като балетмайстор, постановчик от най-високата възможна гледна точка. Длъжен съм да кажа, че балетистите от Държавна опера Варна работят с много голям интерес, ентусиазъм и удовoлствие. Това желание да се представим по най-добрия начин се видя вече в предходните вечери, защото ние спечелихме публиката.

Какво е чувството, когато виждате публиката на крака?

Вижте и

Забелязах, че всяка вечер хората стават на крака и продължават да аплодират бурно. Това е характерно за българската публика. Когато публиката е на крака изпитвам голяма еуфория и много голямо удоволствие.

Считам, че това е едно изключително полезно начинание между кмета на община Банско и Даниела Димова, като директор и този форум има много голямо бъдеще.

Може би ще помисля занапред този форум да се превърне в ежегодна атракция за гостите на Банско и за банскалии. Всички да знаят, че в един период гостува световен балет във Банско. Може би ще го съчетаем със спортни събития, защото форумът предполага много събития.

Самото балетно изкуство изисква едно прекрасно владеене на тялото и на цялата мускулатура и едно приповдигнато настроение, което е типично за спорта.

Имах удоволствието да разговарям с милата и очарователна балерина Наталья Боброва, превъплътила се в една от любимите й роли – Мари от „Лешникотрошачката”.

leshniko

 Изключителната балерина, споделя: „работата за мен е животът ми и обратното е валидно. Чрез работата си аз живея. Тук в България съм танцувала Мари в ролята на „Лешникотрошачката”, но бих казала, че най-любимата ми роля е Жулиета, изключително драматична е”.

На въпрос за прекрасната си форма, балерината споделя, че тайната е тренирането всеки ден по един час уроци и три часа репетиции.

„Аз тренирам много, всеки ден по минимум три часа репетиции”. С усмивка Наталья Боброва казва, че почивният и ден е един, обикновено неделя, а когато е на гастрола в Англия почивката е веднъж месечно.

Балерината споделя, че „цената на успеха е упоритата работа в търсенето на идеала. Аз обичам балета, мога да поставя само семейството си на първо място, а балетът разбира се на второ. А българската публика ме впечатли с топлия си прием, споделя искрено балерината”.10927873_1100477473313198_129948680_n

Пожелавам на талантливите балетисти успех и нестихващ ентусиазъм! И искрено се надявам, че всички четящи са усетили емоцията, породена от магията на едно съвършено безмълвно изкуство, изразено във формата на магнетичния танц на балета.

Автор: Мария Николчева

11.01.2015 г, гр. Банско 

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре