Сега четете
Нощни бдения в цял свят в памет на жертвите от днешния атентат в Париж

Нощни бдения в цял свят в памет на жертвите от днешния атентат в Париж

Преди малко повече от час започнаха нощни бдения в Лондон и Париж в памет на загиналите днес 12 човека при атентата срещу редакцията на френския сатиричен вестник Charlie Hebdo („Шарли Ебдо“) и в защита свободата на словото.

ea90bd82-9c01-4ce7-a06d-40dfd319341a_500
Източник на снимката: The Independent

В Париж шествието се организира от Националният съюз на журналистите, които поканиха всички граждани да се съберат заедно на Площада на Републиката, откъдето да тръгнат на поход в името на „свободата на словото“ и „демокрацията“. Кметът на града, Ан Идалго призова всички, който вярват в принципите на републиката да се присъединят мълчаливо към шествието. Демонстрантите в шествието носят писалки като символичен жест срещу посегателството върху свободното слово. В Лондон хората, които искат да изразят съпричастност към трагедията във френската столица се събраха на площад Трафалгар Скуеър. В социалната мрежа Туитър туитовете с хаштаг ‪#‎JeSuisCharlie‬ в подкрепа на семействата на жертвите и в защита на свободата на медиите са над 70 000 и продължават да се увеличават.

Политици, общественици и държавни глави от цял свят продължават да изпращат съболезнователни адреси и да осъждат остро терористичният акт в Париж. Ватиканът  също се присъедини и остро осъди покушението срещу редакцията на изданието.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че кървавата баня днес е „удар срещу свободата на словото“. Президентът на САЩ Барак Обама изрази съпричастност към трагедията на френския народ.
Кралица Елизабет изпрати лично писмо до президента Франсоа Оланд, в което поднася „искрени съболезнования“ от нея и принц Филип на семействата на дванадесетте жертви.
Секретарят на ООН Бан Ки-мун заклейми атаката като „ужасяващо, неоправдано и хладнокръвно престъпление“ и „атака срещу крайъгълния камък на демокрацията.“ Той добавя още, че „тази атака е опит да ни разедини и ние не бива да попадаме в този капан“, а трябва да проявим единство и солидарност.

От Радио Франция и вестник Le Monde изразиха готовност да „заемат“ техни служители и технически лица, за да осигурят продължаването на нормалната работа на Charlie Hebdo („Шарли Ебдо“). Те призовават и останалите медии в страната да последват примера им.

Източник на снимката: The Independent

След като властите разпитват оцелелите, една от жените от редакцията разказва, че маскирани мъже са я принудили да въведе кода за достъп и да ги пусне в офиса на изданието. Нападателите знаят имената на жертвите си, защото става ясно, че те са ги назовали поименно и крещейки „Аллах е велик“ (“Аллах акбар”) и, че „те са отмъщението на пророка“ откриват стрелба. Маскираните са били трима мъже и въоръжени с автомати Калашников. След стрелбата бягат с черен автомобил „Ситроен“, а по-късно е известно, че го сменят с откраднато „Рено Клио“. Полицията продължава издирването на тримата заподозрени.

Притесненията в Париж в момента са да не избухнат етнически междуособици с мюсюлманското население в града, особено след последните месеци на крехък баланс и мир.

Вижте и

Продължаваме да следим темата.

София, 7.01. 2015 г.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре