History time imageДенят 7 януари остава в световната история с това, че през 1610 година италианският астроном Галилео Галилей забелязал три спътника на Юпитер с помощта на телескоп – Йо, Европа и Ганимед. Откритието помага на Галилей да създаде Коперниковия (хелиоцентричен) модел на слънчевата система, който заменя стария Птолемеев модел, според който земята е център на системата.

2014г.

Сенатът на САЩ одобрява номинацията на Джанет Йелън за наследник на Бен Бернанке за председател на Управлението за федерален резерв.

2013г.

Президентът на Малта Джордж Абела разпуска парламента.

2012г.

Тибетец загива, след като той с още един друг мъж се самозапват в Югозападен Китай. По този повод директорката на „Free Tibet“ казва: „Тези самозапалвания на монаси са безпрецедентни и показват колко безнадеждно е положението. Хората не могат да се обърнат за помощ към закона, нито могат да разчитат на някакъв диалог. Самопогубването им е последният начин да поискат свобода за Тибет“. Броят на самозапалилите се тибетци от март 2011 г. до тази дата е 13.

2011г.

Американски сенатори осъждат ареста на руски опозиционери. Руският опозиционен лидер Борис Немцов е задържан от властите неправомерно за 15 дни в затвора.

2006г.

Официално е приет химнът на Казахстан.
„Мой Казахстан” е националният химн на Република Казахстан. Химнът се базира на едноименна песен, написана през 1956 година от Жумекен Нажимеденов с музика от Шамши Калдаяков. Тя заменя стария „Химн на Република Казахстан”, който е използван след независимостта на страната. оригиналният текст на песента „Мой Казахстан” е поправен лично от президента Нурсултан Назарбаев, преди да е обявен за нов национален химн. Поради този факт президентът се смята за негов съавтор заедно с Жумекен Нажимеденов и Шамши Калдаяков.

2001г.

Джордж Буш е провъзгласен за президент на САЩ. Джордж Уокър Буш е 43-ият президент на САЩ (от 2001 г. ), от Републиканската партия. Той е избран в едни от най-спорните избори в историята на САЩ – налага се повторно преброяване (на ръка) на подадените бюлетини в щата Флорида. Джордж Буш е губернатор на щата Тексас в периода 1995 – 2001 г. Завършва Йейл през 1968 г. и Харвард през 1975 г. Развива бизнес с газ (1975) и в енергийната индустрия (1980). Брат му е губернатор на щат Флорида (от 1994).

1999г.

Сенатът на САЩ, за първи път от 131 години, започва процедура по импийчмънт на президента Бил Клинтън.

1993г.

Норвежецът Ерлинг Кеге става първият човек в света, стигнал сам до Южния полюс.

1990г.

Съветската армия се намесва за предотвратяването на конфликта между Грузия и Осетия

1990г.

За първи път в 800-годишната си история Кулата в Пиза е затворена за посетители поради мерки за безопасност. През последните 100 години наклонът на кулата се е променил с 9.6 инча. Строежът на кулата започва през XIII век и продължава повече от

1981г.

В Париж е открита изложба на български художници, посветена на 1300-годишнината на българската държава.

1979г.

Виетнамските войски превземат столицата на Камбоджа Пном Пен и свалят от власт режима на Пол Пот и Червените кхмери.

Червените кхмери, организирани от Пол Пот в джунглите на Камбоджа през 1960г., подготвят радикална комунистическа революция, с цел да премахнат западните влияния в Камбоджа и да установят аграрно комунистическо управление. През април 1975 г. кхмерите превземат столицата Пном Пен, свалят от власт проамериканския режим и провъзгласяват ново правителство начело с Пол Пот. Между 1975 г. и 1978 г. около 2 млн. камбоджанци умират в резултат на принудителен труд, глад и екзекуции. През 1978 г. Виетнамските войски навлизат в Камбоджа и в началото на 1979 г. завладяват столицата. Установено е ново умерено комунистическо правителство, а Червените кхмери заедно с техния водач се изтеглят обратно в джунглите.

1985г.

Пол Пот официално се оттегля, но остава лидер на кхмерите, които продължават своята партизанска война. През 1997 г. в резултат на вътрешни разногласия в организацията, той е отстранен от лидерската позиция. Осъден на доживотен затвор от “народния трибунал”, Пол Пот казва по-късно в интервю:” Моята съвест е чиста”. Надеждите на международната общност Пол Пот да бъде изправен на съд, където да отговаря за престъпленията си срещу човечеството не се оправдават. Лидерът на Червените кхмери умира под домашен арест през 1998 г.

1976г.

В Британския музей в Лондон се открива изложбата “Тракийските съкровища от България”.

1973г.

Мерцедесът на Хитлер е продаден на търг за 153 хиляди долара.

1969г.

Конгресът на САЩ увеличава два пъти заплатата на президента.

1959г.

САЩ официално признават новото временно правителство на Куба, начело с Фидел Кастро, седем дни след падането на диктатурата на Фулхенсио Батиста. Въпреки опасенията, че Фидел Кастро, чиято бунтовническа армия помогнала да бъде свален от власт Батиста, споделя комунистическите идеи, американското правителство смятало, че това няма да застраши новия режим и ще защитава американските интереси в Куба.

1958г.

Американският пилот Джон Луис извършва първия полет до Антарктида с едномоторен самолет.

1955г.

Американската певица Мариан Андерсън става първата певица от афро-американски произход, която пее в операта в Метрополитен.

1953г.

В обръщение пред Конгреса президентът Хари Труман заявява пред света, че САЩ са направили въглеродна бомба. Три години по-рано, на 31. 01. 1950 г. публично обявява, че Комисията по атомна енергия започва разработването на въглеродна бомба. Директивата на Труман е отговор на доказателството за атомна експлозия в СССР през 1949 г.

1949г.

Университетът “Южна Калифорния” в Лос Анжелис обявява, че е направена първата снимка на гени (с микроскоп).

1946г.

Камбоджа става автономен щат във Френския Съюз

1934г.

В САЩ е открито първото посолство на СССР.

1929г.

В Ню Йорк за първи път млякото е пакетирано в картонени опаковки.

1929г.

За първи път се появява комиксът “Тарзан”.

1927г.

За пръв път е установена презатлантическа телефонна връзка между Ню Йорк и Лондон. В първия ден са осъществени 31 позвънявания. За три минути разговор печалбата била 75 долара. Първият частен разговор бил между журналисти-издатели на “Ню Йорк Таймс” и лондонския “Таймс”.

1924г.

26-годишният Джордж Гершуин завършва работата си над “Рапсодия в синьо”. Тя е представена същата година с диригент П. Уаймън и с участието на автора. Джордж Гершуин е роден на 26 септември 1898 г. в Ню Йорк (кв. Бруклин). Той е един от най-популярните американските композитори. С композиране започва да се занимава под влияние на Ървин Бърлин и Джером Керн. Първата си оперета “В осем и половина часа” създава през 1919 г. Слава му донася “Ла, ла Люсил” (1920 г.). Освен “Рапсодия в синьо”, през 1924 г. създава оперетата “Лейди, бъдете добра” и няколко песни. Следват: Концерт за пиано и оркестър във фа (1925), симфонията-поема “Един американец в Париж” (1928), “Кубинска увертюра”, “Втора рапсодия” и операта “Порги и Бес” – първата американска национална опера и негово най-значително произведение. Джордж Гершуин умира на 11 юни 1937 г. в Ню Йорк.

1923г.

Пустинята Сахара за първи път е прекосена с автомобил.

1914г.

През Панамския канал преминава първият кораб. Панамският канал пресича Панамския провлак в най-ниската му част на територията на Панама, свързва Тихия океан с Атлантическия океан, разделя Северна от Южна Америка. Строителството му започва Франция през 1879 г., продължено е от САЩ и е завършено през 1914 г. Панамският канал е открит през 1920 г. Каналът е с дължина 81,6 km, дълбочина 12,5 m, широчина 150 m, 3 двойки шлюзове. В периода 1914-1999 г. е под контрол на САЩ. На 31 декември 1999 г. е върнат суверенитетът на Панама над Панамския канал.

1913г.

Патентова се процесът на получаване на бензин от суров петрол.

1911г.

Провеждат се първите експерименти за бомбардировки от самолет с експлозиви SF.

1909 г.

За първи път: Издаден е първият лиценз за пилотиране на самолет във Франция. Първият кораб преминава през Панамския канал (1914 г.). Пустинята Сахара за първи път е прекосена с автомобил (1923 г.). Установена е първата презатлантическа телефонна връзка между Ню Йорк и Лондон, по която за един ден са проведени 31 телефонни разговора.

Във Франция за първи път в света е издаден лиценз за пилотиране на самолет

1904г.

Компанията “Маркони” въвежда за използване радиосигнал (CQD – Come Quick Dangerius) като зов за помощ, заменен две години по-късно със SOS, който е по-лесен за предаване (а не заради станалата известна по-късно негова трактовка “Спасете нашите души!” (Save Our Souls).

1901г.

Известният канибал от Колорадо Алфред Пакър след 18-годишен престой в затвора е освободен.
Пакър се препитавал като миньор и водач в Юта и Колорадо. През ноември 1873 г. той превеждал група от 21 мъже до Колорадо. След 3-месечен изтощителен преход групата се добрала до индиански лагер близо до Колорадо. Повечето мъже останали в лагера, за да изчакат да преминат зимните бури, но Пакър и още петима мъже продължили похода. Два месеца по-късно той пристигнал сам в Лос Пинос, твърдейки че останалите са го изоставили и той бил принуден да яде диви зайци и храсти. По-късно Пакър признава, че четирима от мъжете са умрели от измръзване, а останалите, обезумели от глад, ги изяли. Когато само Пакър и още един от мъжете –Шанън Бел останали живи, Бел полудял и заплашил Пакър, че ще го убие. Пакър твърди, че застрелял Бел при самозащита и след това изял тялото му.

1887г.

Томас Стивънс от Сан Франциско завършва първото в историята околосветско пътешествие с велосипед. Той изминава за 4 години над 13 500 мили.

1885г.

Състои се сватбата на Алоис Хитлер и Клара Пьолцл, родителите на Адолф Хитлер

1862г.

Започва френската интервенция в Мексико. До нея се стига, след като мексиканският президент Б. Хуарес преустановява плащанията по външния дълг. Франция (1861 – 1867), Великобритания (1862) и Испания (1861 – 1862) предприемат военно нахлуване в Мексико. След оттеглянето на Великобритания и Испания, Наполеон III продължава борбата с цел да създаде в Мексико своя империя, като се противопоставя на нарастващото американско влияние. През 1863 г. френските войски превземат Пуебла и окупират Мексико. Една година след това Максимилиан Австрийски е провъзгласен за император на Мексико.

1859г.

Пусната е в обръщение първата канадска сребърна монета

1841г.

Писателят Виктор Юго е избран за един от 40-те “безсмъртни членове” на Френската академия.

1830г.
В Балтимор е отворена първата железопътна станция.

1822г.
Либерия е колонизирана от американците.

1789г.

Джордж Вашингтон е избран за президент на САЩ.

1785г.

Французинът Жан-Пиер Бланшар и американецът Джон Джефрис извършват първия полет с балон над Ламаншалон. По време на полета от Дувър до Кале, едва не се разбиват над Ламанша. Причина за това е, че балонът е претоварен с прекалено тежки съоръжения като котва, нефункционално ръчно управляемо витло и перки, с които те се надявали да управляват балона във въздуха. Малко преди да достигнат до френския бряг, са принудени да изхвърлят почти всичко от балона, за да го олекотят.

1782г.

Отворена е първата американска банка, „Банк ъф Норт Америка” (Bank of North America).

1726г.

Oткрита e Санкт-Петербургската академия на науките. Във френската Академия на науките пък през 1841 година писателят Виктор Юго става един от “40-те безсмъртни членове” на академията.

1789г.

Джордж Вашингтон е избран за президент на САЩ.

1714г.

Англичанинът Хенри Мил патентова пишеща машина (която никога не e пусната в производство).

1618г.

Франсис Бейкън става председател на Камарата на Лордовете в Англия. Той е английски философ, правист, лорд- канцлер на Англия (1618-1621 г.). Родоначалник е на английския материализъм. Според Бейкън материята е обективно съществуваща първооснова на всички неща; целта на науката е да увеличи властта на човека над природата. Смята, че философията трябва да има практически характер, че умозрителната наука е безполезна. Основното му съчинение “Нов Органон” – оръдие на новата наука, се противопоставя на “Органона” на Аристотел.

1610г.

Италианският астроном Галилео Галилей забелязва три спътника на Юпитер с помощта на новооткрит телескоп – Йо, Европа и Ганимед. Това откритие помага на Галилей да създаде Коперниковия (хелиоцентричен) модел на слънчевата система. Той заменя стария Птолемеев модел, според който земята е център на системата.
Галилео Галилей е роден на 15 февруари 1564 г. в Пиза. Той е италиански математик, физик и астроном. Основател е на експерименталната наука в Италия. Открива закона за изохронизма на малките трептения и използва веднага това откритие за стенните часовници (с махало). Открива също термометъра, хидростатичното равновесие, закона за земното притегляне, полага принципите на модерната динамика и построява пръв астрономическата тръба (Венеция, 1609 г.). Неговите наблюдения го приближават до теориите на Коперник. Галилео обявява, че Слънцето, а не Земята е център на планетната система и че Земята се върти около Слънцето, както и други планети, които отразяват неговата светлина. Това откритие предизвиква омразата на схоластиците и на Римския двор, които го обявяват за еретик. Поканен да се откаже тържествено от теориите си, той обещава да го направи, но въпреки това през 1632 г. излага писмено всички доказателства за проповядваните от него учения. Инквизицията принуждава Галилей да се отрече на колене пред инквизиторския съд от всичките си учения (1633 г.). Избягнал по този начин опасността да бъде изгорен жив, Галилей е поставен след това под строг надзор, ослепява и умира. Впоследствие е оправдан от обвинението в ерес от Ватикана, с което де факто католическата църква признава, че Земята е кръгла. Галилео Галилей умира на 8 януари 1642 г. в Арчетри, близо до Флоренция.

1608г.

Пожар унищожава Джеймстаун, намиращ се в сегашния щат Вирджиния.

1598г.

Борис Годунов се възкачва на руския престол, след смъртта на Фьодор I Иванович, последния руски цар от династията Рюрикови. Годунов отравя Фьодор І Иванович, който е син на Иван IV Грозни и Анастасия Романовна, наследил баща си на трона през 1584 г. Фьодор I е слаб физически и умствено и управлението на страната се осъществява първоначално от регентски съвет, а след 1587 г. от Борис Годунов, брат на съпругата му Ирина Годунова. По време на управлението му Руската православна църква получава статут на
патриаршия (1589). Успешни войни се водят срещу Ногайската орда и Швеция (1595), като Русия си връща Ивангород и съседните области, загубени през Ливонската война. Борис Фьодорович Годунов е цар на Русия в периода 1598 – 1605. Той е първият, който не е представител на династията Рюрикови. Въпреки някои външнополитически успехи, Борис Годунов оставя страната в нестабилно състояние, известно като Смутно време.

На 7 януари умират:

1994г.

Умира италианският актьор Виторио Мезоджорно. Сред най-известните италиански филми, в които участва, е сериалът “Октоподът”.

Кралят на Сицилия и Неапол Карл Анжуйски (1285 г.), артистът Антон Попов, писателят Венко Марковски.

1943 г.

Умира хърватският учен и изобретател Никола Тесла (1856 – 1943). Роден е на 10 юли 1856 г. в Смилян, Хърватско. Получава образование във Висшето техническо училище в Грац и в Пражкия университет. Работи като инженер в Будапещенското телефонно дружество и в компанията “Едисон” в Париж. През 1884 г. емигрира в САЩ. Работи в заводите “Едисон” и “Уестингхаус”. Дава строго научно описание на същността на явлението въртящо се магнитно поле. Патентова многофазни електрически машини (сред които асинхронен електромотор) и система за пренасяне на електроенергия чрез многофазен променлив ток. Чрез използването на двуфазна система, която Тесла смята за най-икономична, в САЩ са пуснати много промишлени електросъоръжения, сред които и Ниагарската водна електроцентрала. Изобретява първия електромеханичен високочестотен генератор и високочестотен трансформатор, като създава предпоставки за развитие на нова област в електротехниката – високочестотната техника. Работи върху безжичното предаване на сигнали (1896 – 1904). Под негово ръководство в щата Колорадо през 1899 г. е построена радиостанция с мощност 200 kW. Никола Тесла конструира редица радиоуправляеми самоходни механизми, наречени от него “телеавтомати”. След 1900 г. патентова изобретения в различни области на техниката (електромер, честотомер, различни усъвършенствания в радиоапаратурите, парните турбини и др.). През 1917 г. предлага принцип за действие на устройство за радиооткриване на подводни лодки.

1862 г.

В Цариград умира Константин Миладинов (1830 – 1862). Български възрожденски просветител и книжовник, борец за национална независимост. По-малък брат е на Димитър Миладинов. Учи в Охрид и Янина (1844 – 1847). Завършва гръцка филология в Атинския университет. Работи като учител в с. Магарево. През 1856 г. заминава да учи в Историко-филологическия факултет на Московския университет. В Москва поддържа връзки с Любен Каравелов, Райко Жинзифов, Райно Попович и др. Печата стихотворения в сп. “Братски труд”, “Български книжици”, в-к “Дунавски лебед”. Под ръководството на брат си събира фолклорни произведения, които отнася в Русия. Във Виена хърватският епископ Йосип Щросмайер го поощрява да издаде подготвения сборник с народни песни, предлага му и материална подкрепа. Сборникът е преработен и издаден на български език в Загреб през 1861 г. под заглавието “Български народни песни”. Разбрал за арестуването на Димитър, заминава за Цариград, където е арестуван. Умира 4 дни преди брат си в Цариградския затвор.

1830г.

Умира английският живописец Томас Лорънс. Работи изключително като портретист. През 1792 г. става придворен художник в кралския дворец, от 1820 г. е президент на Художествената академия. Автор е на портрети на кралица Шарлота (1789), мис Е. Фарън (1790), на политически и военни дейци от Европа (1814 – 1819).

1715г.

Умира френският архиепископ и писател Франсоа дьо Селиняк Фенелон. През 1689 г. става възпитател на бургундския дук, внук на Луи ХIV. За него написва “Басни”, “Диалог на мъртвите” и прочутия си “Телемах” – книга, изпълнена с косвени загатвания за управлението на Луи ХIV. Нейното обнародване (1699) става причина Фенелон да изпадне в немилост като противник на кралския абсолютизъм. Отправя до краля и до внука му “Писма” и “Мемоари”, в които хвърля нова светлина върху политическото положение във Франция. Неговото съчинение “Телемах” е една от най-разпространените книги във Франция и е преведено на всички европейски езици.

1655г.

Умира Инокентий X (Джан Батиста Памфили). Римски папа от 1644 –1655 г. Започва дипломатическата си кариера от 1621 г. като папски нунций, по-късно през 1626 г. е посланик в Мадрид. През 1929 г. е ръкоположен за кардинал и след смъртта на Урбан VIII е избран за папа, независимо от възраженията на френския двор. Със специална була (26. 11. 1648 г.) подкрепя протеста на папския легат, през 1648 г. присъства при подписването на Вестфалския мир. Протестът не е признат от европейските държави.

1537г.

Убит е флорентинският херцог Алесандро ди Медичи в резултат на политически противоборства. Родът Медичи играе важна роля в средновековна Италия. Негови представители са основатели на една от най-големите търговски банкови компании в Европа през ХV в. През 1434 – 1737 управляват Флоренция. Представители: Козимо Медичи (1389 – 1464), управлява от 1434, Лоренцо Медичи, наречен Великолепни (1449 – 1492), управлява от 1469, поет и меценат; Катерина Медичи (1519 – 1589), кралица на Франция, Мария Медичи (1573 – 1642), съпруга на френския крал Анри IV и регентка на Луи XIII и др.

На 7 януари са родени:

1871г.

Роден е френският математик Емил Борел. Член е на Парижката академия на науките (1921). От 1897 г. до 1920 г. е професор, от 1911 г. до 1920 г. и директор на Екол Нормал. В продължение на няколко години е професор в Парижкия университет. Създател е на няколко направления в съвременния математически анализ (разходящи редове, разширяване на понятието аналитична функция, диофантови приближения). Автор е на научни трудове по математическа физика и теория на вероятностите.

1865г.

Роден е руският художник Валентин Серов (1865 – 1911). Изучава живопис при Иля Репин и при П. П. Чистяков. Завършва Художествената академия в Петербург. Академик от 1898 г. и действителен член на Художествената академия от 1903 г., която напуска през 1905 г. в знак на протест срещу окървавената народна демонстрация (9 януари). Едни от ранните произведения на Валентин Серов са “Девойка с праскови” и “Девойка, осветена от слънцето”. Автор е на портретите на К. А. Кортвин; И. И. Левитан; М. Горки; моливния портрет на Фьодор Шаляпин и др. Създава картини, посветени на руското село – “Октомври. Домотканово” (1895); “Жена с кон” (1898) и др., на картини от руската история – “Петър I” и др.; на стенописи на антични теми и т.н. Умира на 22 януари 1911 г.

1834г.

Роден е германският изобретател Йохан Филип Райс (1834 – 1874). През 1861 г. прави първата деомнстрация на електрически телефон – 15 години преди Александър Бел да патентова своето изобретение.

1800 г.

Роден е Милърд Филмор – 13-ият президент на САЩ (1850 – 1853). От 1844 г. е губернатор на Ню Йорк. През 1850 г. заменя президента З. Тейлър, който умира на 9 юли 1850 г.

1745г.

Роден е френският изобретател Жак-Етиен Монголфие (1745 – 1799). През 1783 г. заедно с брат си Жозеф-Мишел построяват първия балон, пълен с горещ въздух.

Роден е английският публицист Джеймз Харингтън (1611 – 1677). Идеолог на новото дворянство и буржоазията. С произведенията си “Република Океания” (1656), “Предимствата на народното управление” (1657), “Изкуството на законодателството” (1659) и други се обявява срещу възстановяването на феодалната монархия в Англия. Разработва конституция, в която определя буржоазната дворянска република като най-добра форма на държавно управление в Англия и като единствен възможен начин да се защитят завоеванията на буржоазната революция (от средата на ХVII в.). В годините 1658 – 1660 оглавява републиканската група, която се опитва да реализира неговите идеи. Прилагайки индуктивния метод на Бейкън, доказва зависимостта на държавната форма на управление и нейните учреждения от разпределението на собствеността в обществото. Джеймз Харингтън умира на 11 септември 1677 г. в Лондон.

За изготвянето на историческата справка на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

Енциклопедия “България” – Издателство на БАН, 1982 г.;

Енциклопедия “Британика” (2004 г.);

Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);

История на Българите – Късно средновековие и Възраждане – Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2004 г.;

История на Българите – От древността до края на XVI век – Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;

История на Българите – Българската дипломация от древността до наши дни – Издателство “Знание” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;

История на България по дати – Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;

Български традиционен календар – БАН, Издателство Вион, 2002 г.;

История на Балканите XIV – XX век – Издателска къща “Хермес”, 2002 г.;

Българска военна история – БАН, 1989 г.;

История на войните в дати – Издателска къща “Емас”, 2001 г.;

История на Русия – Книгоиздателска къща “Труд”, 2002 г.;

История на Османската империя – Издателство “Рива”, 1999 г.;

Българска енциклопедия, БАН, Книгоиздателска къща “Труд”, 2003 г.;

National Geographic Arhive;

Исторически бюлетин – на “The New York Times”;

Исторически бюлетин – на “The History Channel”;

Исторически бюлетин – на “World of Quotes”;

Енциклопедии – “LAROUSSE”