Сега четете
Преглед на печата от 6 януари

Преглед на печата от 6 януари

newspaper_press1

Магистрала „Струма“: резервирана за български строители

В. Капитал Daily

Жалби от отстранени чуждестранни кандидати блокираха тръжните процедури за две отсечки от магистрала „Струма“. В последните работни дни на 2014 г. три строителни компании и обединения са оспорили резултатите от предварителния подбор при избора на изпълнител за пътните участъци преди и след дългия тунел в Креснеското дефиле. Тава са най-големите строителни поръчки в момента – те са с прогнозна стойност 350 млн. лв. Те се финансират с евросредства и трябва да са готови за около три години и половина.

Става въпрос за отсечките Благоевград – Крупник и Кресна – Сандански. Те са част от лот 3 на магистралата към гръцката граница, който обхваща участъка Благоевград – Сандански. Тръжните процедури за двете отсечки от него бяха обявени от Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) през август миналата година. Строителството трябва да започне през тази, но при новите обстоятелства ще се забави.

Жалба, но срещу друг участък от „Струма“, внесоха и природозащитници. Сдружение „Екологично сдружение за земята“ обжалва обществената поръчка за доклад по ОВОС (оценка за въздействие върху околната среда) на алтернативно трасе през Кресненското дефиле. Обмисля се възможността то да замени 15-километровия тунел през дефилето, но еколозите са категорично против този вариант.

КЗП проверява туроператор заради кошмарно пътуване до Корфу

В. Сега

Кошмарна новогодишна екскурзия до о. Корфу и бунт на туристи доведоха до проверка на компанията „София тур“. Комисията за защита на потребителите (КЗП) разглежда жалба, свързана с 3-дневно пътуване до гръцкия остров на 30 декември. Пътниците е трябвало да отпътуват за Корфу в 23 часа същия ден, но автобусът закъснява, защото трябвало да бъде сменен по спешност. Новият автобус се оказва с непочистено от битови отпадъци купе след предишен тур, а гумите му са износени. 24-ма от общо 28 пътници слизат, застават пред автобуса и отказват да тръгнат, докато не пристигне нов. От „София тур“ отказват смяна.

На място пристигат полиция и ДАИ, които обаче установяват, че технически нередности няма. Автобусът потегля със закъснение от 3 часа и аварира край Перник. След още няколко часа идва друг, туристите пътуват до Корфу без отопление и пристигат до острова надвечер на 31 декември вместо същия ден преди обед. От „София тур“ отказаха коментар. Заявиха, че ще отговорят на пътниците в рамките на 30 работни дни.

Партийни кадри влизат в парламента като съветници на депутатите

В. Сега

Партийни кадри продължават масирано да атакуват Народното събрание под прикритието на нещатни депутатски сътрудници, показва проверка на „Сега“ в парламентарния регистър. Най-често става въпрос за бивши народни представители или неуспели кандидати за такива, които се възползват от възможността да получат свободен достъп до парламента.

Влезлият със скандално нисък резултат в парламента Александър Методиев-Бат’ Сали (ДПС) е дал работа на своя бивш колега депутат Георги Горанов, който ще го съветва по въпросите на правата на човека. По младежта и спорта пък ще му помага досегашният му помощник Чавдар Здравков, известен като екслидер на Движение СИЛА, протестирало срещу първото правителство на ГЕРБ. Здравков нашумя преди 2 г. и с воденото срещу него дело за организиране на група за разпространение на наркотици. Бившият екоминистър в кабинета „Станишев“ Джевдет Чакъров е трудоустроил свои подопечни от ведомството – ексшефа на „Връзки с обществеността“ Ваня Иванова и съветника си Татяна Петкова. Парламентарната група на БСП пък си е взела за съветник един от лидерите на партия от лявата коалиция – Цветелин Кънчев от „Евророма“. Срещу Кънчев имаше обвинения за изнудване на бившия шеф на Гражданска защита Никола Николов, но беше оправдан.

Бонусите за добрите университети ще се раздават по нови правила

В. Сега

Бонусите за добрите университети ще се разпределят по нови правила, става ясно от проект за промени в правителственото постановление, с което се определя субсидията за качество на обучението в държавните вузове. През 2015 г. за добрите държавни университети ще бъдат разпределени 25.5 млн. лв. Бонусите за качество се изплащат на вузовете, които са на първо и второ място по съответното професионално направление. Изчисляването на субсидията става въз основа на показатели от рейтинговата система на висшите училища. Една от най-значимите промени е въвеждането на ограничение субсидията да се използва само за разходи за професионалното направление, за което е получена.

Хайки за фалшиви намаления

В. Стандарт

Хайки за фалшиви намаления в молове, хипермаркети и малки магазини започва Комисията за защита на потребителите. След голямото празнично пазаруване експертите ще проверяват дали примамливите обещания за 50, 60 и дори 70% отстъпка не са уловка. Търговците трябва ясно да посочат процента на отстъпката, за какъв период и кои групи стоки се отнася. Намалението може да важи от 1 ден до 1 месец. На етикета задължително трябва да фигурира и новата, и старата цена, като старата трябва да е била актуална поне един месец преди това.

Около 200 обаждания от граждани са получени на дежурните телефони в Комисията за защита на потребителите по време на коледните и новогодишните празници. Най-масово хората са искали да знаят дали определена стока може да се върне и да се възстанови сумата, за която е закупена.

23% от фирмите ще увеличават персонала

В. Стандарт

Българските компании са предпазливи в плановете си за теглене на кредити през новата 2015 г., както и все повече от тях се колебаят дали да кандидатстват за средства от оперативните програми на ЕС. Това показва анкета на Българска стопанска камара сред 457 мениджъри и собственици на компании. Едва 11% от анкетираните са посочили, че планират да теглят нови заеми, а всяка трета компания очаква цената им да се вдигне.

В същото време е висок процентът на мениджърите, които все още не са решили дали ще кандидатстват за еврофинансиране – 35%, докато преди година колебаещите се са били 16%, а готовност за кандидатстване с европроекти са декларирали 59% от фирмите. Само 14% от тях обаче сега посочват, че са спечелили еврофинансиране, което все още усвояват. Спирачка за бизнеса са тежките процедури, съмненията в обективността на оценяването, липсата на авансово финансиране и квалифицирани кадри, както и недостатъчната информация.

Депутатите започват с пенсии и Изборен кодекс

В. Стандарт

Експерти на ГЕРБ и Реформаторския блок ще проведат поредица от срещи за съдебната реформа и промените в пенсионния модел. „Ще търсим максимално широко политическо съгласие за необходимите промени в съдебната система, темата е приоритет заради изпълняване на препоръките на ЕК, заяви пред „Стандарт“ Димитър Главчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ. Той припомни, че в края на миналата година по време на председателски съвет в парламента са присъствали вицепремиерът Меглена Кунева и правосъдният министър Христо Иванов.

В последните дни преди Коледа бяха договорени и допълнителни дебати между партиите от мнозинството за пенсионния модел. Това стана след разговор между премиера Бойко Борисов и съпредседателя на Блока Радан Кънев. От резултатите зависи съдържанието на наредбата по приложението на спорните текстове около пенсионните фондове и младите, които за пръв път тази година започват работа. Партиите се договориха тя да не бъде издавана и те няма да произведат правно действие. До 31 март депутатите от мнозинството са си дали време за още законови промени по пенсионната реформа.

Над 20 жалби за измами постъпили в Агенцията по вписванията

В. Новинар

Над 20 жалби за опит за измами е регистрирала Агенцията по вписванията през изминалата година. Това съобщи изпълнителният директор на институцията Венцислав Спиридонов. За да предотврати случаите с кражба на фирми, от началото на новата година агенцията предоставя SMS известие за промени в Търговския или Имотния регистър. Услугата е безплатна, но е необходимо потребителите да подадат заявление, че желаят да я ползват.
Пред БНР Спиридонов обясни още, че от тази година на документи от Търговския и Имотния регистър ще се слага холограмен стикер като част от борбата с фалшифицирането им. До септември пък се предвижда регистърът БУЛСТАТ да стане електронен и публичен.

Сега

Бонусите за добрите университети ще се раздават по нови правила
Парите вече няма да се ползват за губещи направления и общи разходи

Прокуратурата е осъдена да каже кои са й помощниците
Информацията за тях повишава публичността и отчетността на институцията, приемат трима върховни съдии

Държавата може да поеме смяната на старите асансьори
Около 30 хил. лв. струват новите съоръжения, но те не са част от програмата за саниране

Монитор

Европа ни връща 3600 бежанци
Вътрешното министерство иска помощ от военните за няколко месеца

МВР: Разкрихме 5 фабрики за убийства
Ченгето, хванало килъра на Шмит, стана Полицай на 2014 г.

Политика

Сега

В годината на местните избори общините замразяват данъци и такси
Варна дори ще намали някои от налозите. Всички ще разчитат на по-голяма събираемост

Партийни кадри влизат в парламента като съветници на депутатите
В списъка има хора със спорна репутация и дори такива с водени срещу тях дела

Общество

Сега

Раждаемостта намалява все повече в бедните райони
За година новородените в България се увеличават едва с 931

Новинар

Вълци щурмуват Слънчев бряг
Нямало опасност за хората

Казват ни по смартфона за ремонтите на пътя
Слагат електронни табла за катастрофите, броят колите в страната

24 часа

Клетките в зоопарка с чипове заради бягството на Мърдок
Има и камери

Билетите за автобус замръзнаха, не им влияе спадът на горивата
Превозвачи твърдят, че цените били правени преди 2 г., когато дизелът бил 1,60 лева

Гриша Ганчев и синът му на съд за захарната афера от 2012
Прокуратурата е внесла в Специализирания наказателен съд обвинителния акт на 30 декември

Труд

Цветан Василев пише от Белград сценария за далаверата „КТБ-2“ 
Банкерът фараон в нов опит да доограби пирамидата си

Вижте и

Ампутират пръсти и част от ходила на измръзнали
Клиниката по изгаряния в „Пирогов“ се превърна в звено по измръзвания

Монитор

Мамят гурбетчии с български заплати
Фирми прекратяват предсрочно договори, за да получат неустойки

90% от болниците без детски хирург
Сбъркани стандарти осуетяват животоспасяващи операции

Икономика

Капитал Daily

Печалбата в банковия сектор отново се свива
Общият резултат на системата за ноември е 55 млн. лв

Магистрала „Струма“: резервирана за български строители
Чужди кандидати за две отсечки за 350 млн. лв. са отстранени и обжалват поръчките

Дефицитът расте с 1.4 млрд. лв. през декември
Към края на декември той достига заложените в актуализацията на бюджета за 2014 г. 3 млрд. лв.

Селското стопанство през 2015: В очакване на еврофондовете
От действията на администрацията зависи в голяма степен развитието на сектора през 2015 г

Държавата ще вземе почти 7 млрд. лв. от международните пазари
На местните инвеститори ще се предложат ДЦК за 950 млн. лв. през годината

Сега

Българите остават предпазливи при тегленето на кредити
Домакинствата предпочитат бързо да погасяват задълженията си

24 часа

Георги Гегов става шеф на „Булгартрансгаз“
По време на първото правителство на Бойко Борисов Гегов беше шеф на борда на директорите на компанията

Труд

Държавните мини изхарчили 549 850 лв. незаконно
Основната схема, по която са правени нарушенията, е раздробяването на големи поръчки на няколко по-малки

200 сигнала по празниците в комисията за потребителите
По-сериозните са били по Коледа

Теглим по-големи потребителски кредити
През миналата година средният размер на тези заеми е бил 8100 лв., а през 2013 г. – 7300 лв

Интервю

Капитал Daily

Георги Гроздев: България е Елдорадо за IT аутсорсинг – ще има и забогатели, и разочаровани
Рисковете с този пазар са свързани с неговата динамика, казва управителят на софтурната „Вискомп“

Сега

Владимир Чуков: Еднополюсният свят е пред изпитание
Гледайки структурата на българското общество, ние сме по-скоро част от Изтока, отколкото от Запада, казва арабистът

Новинар

Здравка Евтимова: Всяка улица е разказ, истории се носят във въздуха
Животът тук е най-добрият учител по творческо писане, не е необходимо да измисляш, казва писателят

Монитор

Проф. Ваньо Митев: Един милион лекари не достигат на Европа
Има идеални условия да развиваме медицински туризъм, казва ректорът на МУ-София и шеф на Съвета на ректорите

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре