jordanovdenНа 6 януари ще отбележим един от най-тържествените църковни празници – Богоявление, известен като Йордановден, като ден на светлината и просвещението. Според християнската традиция на Богоявление се чества светото кръщение на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. И в този свещен ритуал се появява Бог в триединната си същност.

Синът – Христос, Свети дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос, и Гласът на Небесния Отец, оповестяващ че Христос е негов син. В момента на кръщението небето „се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника Богоявление.

На Богоявление се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. Обредните действия на Йордановден имат характер на ритуално очистване от действието на злите сили по време на прехода от старата към новата година.

Традицията повелява след ритуалното кръщаване на водата, свещеникът да хвърли кръста в реката или в морето, където насъбралите се мъже да се впуснат, за да го вземат. Този, който извади кръста, ще бъде здрав и благочестит. Вярва се, че ако самият кръст замръзне във водата, годината ще е плодородна, а народът – здрав. Именно от това ритуално измиване тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време. tsarkovno-krashtene

Всички именници – Йордан, Йорданка, Данчо, Данка, Боголюб, Боголюба, Божан, Божана, Дана, Боян, Богдан, Богдана се поливат с вода. От ритуалните измивания и пръскания с вода за здраве.

На 6 януари, пак по стародавна традиция, се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Смята се, че този ритуал бележи начало през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първия водосвет. След известно прекъсване той е подновен през 1879 г. и се извършва до днес.

Народните поверия гласят, че ако на Йордановден времето е студено и сухо, то годината ще бъде добра и плодородна. През нощта срещу Богоявление се вярва, че небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.

Любословие по marica.bg; снимки: alom.acstre.cоm