Jamie OliverСредностатистическият жител на Острова консумира 238 чаени лъжички захар на седмица

Британският готвач, телевизионен водещ и автор на кулинарни книги Джейми Оливър е предложил всички продукти, съдържащи захар, да бъдат обложени с данък. Като сравнение той дава пример с тютюневите изделия, съобщава The Telegraph.„Захарта е също толкова вредна, колкото и тютюна и също може да ти разруши живота”, твърди Оливър. Известният водещ също така изразява подкрепата си към правителството на Франция, което вече въведе допълнителен данък на напитките, в които има захар.

Неговият призив, като кулинар, е Великобритания да последва примера на Франция. „Прекомерната употреба на захар води до диабет. У нас всяко трето дете и всеки втори възрастен е с наднормено тегло, а количеството на хората, заболели от диабет, се е удвоило за последните 20 години”, казва Джейми Оливър.

Като довод към думите си той дава и резултатите от изследване, което е установило, че средностатистическият жител на Великобритания консумира 238 чаени лъжички захар на седмица.

„И това е така, защото хората даже не подозират, че в хранителните продукти, които са технологично направени, съдържат вече добавена захар в състава си”, казва още известният готвач.

Любсловие по медии 05,01.2015 г.