live news russiaМосква: Международните организации да вземат отношение към нападението

Международните организации трябва да дадат оценка на нападението над журналисти на руския телевизионен канал “Life News” в Киев. Това заявява заместник-директорът на информационната служба на руското външно министерство Мария Захарова.

Нападението срещу репортерка и оператор на руския телевизионен канал бе извършено в четвъртък по време на шествието на украинските националисти, което се проведе в центъра на Киев по повод годишнината от рождението на Степан Бандера.

“Надяваме се, че независимо от новогодишните празници, международната журналистическа общност, активисти и представители на международни организации, които са отговорни за спазването на свободата на словото, не само ще отбележат, но и ще дадат правилна оценка на нападението на нашите журналисти”, пише дипломатът на страницата си във Фейсбук.

“Важно е да изразят становището си и антифашистки организации, тъй като вече не става въпрос само за някои опасни неонацистки тенденции в центъра на Европа, но и за конкретни действия, които по форма и съдържание копират нацистки традиции. Мълчанието в този случай е акт на съгласие”, пише Захарова.

Според нея, новото нападение срещу руските журналисти е “поредният фрапантен факт на преследване в Украйна на представители на медиите, които осъществяват професионалната си дейност, проява на грубо нарушение на основните принципи на свободата на словото.

” Тя също обръща внимание на бездействието на официалните украински власти. Както вече съобщи телевизионният канал, нападението е било извършено пред полицейски служители, но те не се се опитали да го предотвратят.

https://www.youtube.com/watch?v=h7vZeAtt1xw#action=share
“Кореспондентът на телевизия “Life News” Жана Карпенко и нейният оператор бяха нападнати по време на факелното шествие в украинската столица. Неизвестни бутнаха журналистката, при което тя падна и удари главата си. Също така взеха телефона й. Освен това хулигани отнеха камерата на оператора и я счупиха”, се казва в съобщение на телевизионния канал. Според “Life News”, инцидентът възникнал непосредствено след включване на Карпенко на живо от мястото на събитието. Преди това протестиращите не са проявили интерес към нея. Днес повече от хиляда привърженици на крайнодесни организации проведоха факелно шествие по улиците на Киев.

Акцията на националистите завърши на площад Независимост, където участниците в нея скандираха радикални и често антируски лозунги. Подобни действия се състояха днес в по-малък мащаб също в Днепропетровск и Лвов. Отношението към идеолога на украинското националистическо движение на ХХ век Степан Бандера, който сътрудничи по времена Втората световна война с нацистка Германия, е нееднозначно.

През 2010 г. украинският президент Виктор Юшченко го удостои със званието Герой на Украйна, но през същата година съд в Донецк отмени това решение като противозаконно. Юшченко подал жалба, която Донецксият апелативен съд също отхвърли. Година по-късно Върховният административен съд на Украйна потвърди решенията на Донецките съдилища.