Сега четете
Затвор и строги наказания за укриване на осигуровки

Затвор и строги наказания за укриване на осигуровки

КонституцияИдеята за затвор за укриване и невнасяне на осигуровки периодично се появява в публичното пространство последните години – общо взето винаги, когато стане въпрос за сивата икономика и борбата с нея или пък за промени в пенсионната система, които евентуално да помогнат за свиването на дефицита в разходопокривния стълб.

В края на миналата седмица парламентът гласува закона за държавния бюджет за 2015 г., в който, вече по традиция, се промъкнаха десетки промени в други закони. Една от тях облича в правна норма отдавна предлаганата идея да се въведат строги наказания за работодатели, които укриват и/или не плащат осигуровки, включително и затвор. „Облеклото” е с промени в Наказателния кодекс.

Законът за бюджета все още не е публикуван в Държавен вестник, но все пак в доклада на бюджетната комисия може да се види предложението за промяна в НК. Накратко, работодателите носят наказателна отговорност, ако избягват установяването или плащането на осигуровки. Ако дължимите осигуровки са над 12 000 лева, работодателят го грози затвор от 2 до 8 г. и конфискуване на част или цялото имущество.

Сходен текст за промяна на НК беше обсъждан през януари тази година, като тогава той в крайна сметка не беше гласуван в парламента. Коментарът ни тогава остава релевантен и към гласувания текст в петък, затова и го препечатваме без промени по-долу.

През годините имаме няколко решения на Конституционния съд, които до голяма степен изчистват този въпрос. Накратко, КС вече се е произнасял, че правото на труд стои по-високо от правото/задължението на обществено осигуряване. Ето например един цитат от решение на Конституционния съд от средата на 2012 г. (Решение 7/2012), когато беше обявен за противоконституционен новоприет текст в Кодекса на труда, според който работникът следваше да бъде глобяван, ако работи без сключен трудов договор:

„… трудът в случаите на предоставяне на работна сила без да е сключен договор също е труд, който се защитава от чл. 16 и чл. 48 от Конституцията. Неговото полагане не следва да бъде толерирано, но и не може да бъде наказвано”.

Този текст, разбира се, се отнася до работниците, но все пак показва общото тълкувание на Конституцията, че правото на труд е изконно и не следва да се ограничава, било то и в опит да се ограничи сивата икономика. По-важното в случая решение на Конституционния съд е от 2000 г. (Решение 14/2000 – свалено от сайта на КС), когато се тълкува именно криминализирането на неплащането на осигуровки. В това решение конституционните съдии коментират правото на труд и правото на обществено осигуряване, като дават приоритет на правото на труд:

„При създаването на законовата уредба законодателят е длъжен да съобрази различието в целта и функциите на трудовото възнаграждение и целта и функциите на общественото осигуряване. Докато трудовото възнаграждение служи за ежедневно, актуално задоволяване на насъщните нужди на работника и неговото семейство (храна, подслон, лекарства), общественото осигуряване е насочено към задоволяване на такива нужди в един бъдещ, несигурен момент (пенсиониране, болест и пр.). Очевидно, ако гражданинът не получи днес заплатата си, за да се нахрани, вероятността да доживее до пенсия намалява”.

Вижте и

Забележете, че конституционните съдии не се притесняват да противопоставят двете „права”, тоест изконното право на труд и задължението (написано „право” за благозвучие) за обществено осигуряване. Текстът продължава така:

„…фактическата конкуренция, която възниква между правото на труд и на минимално трудово възнаграждение, от една страна, и правото на обществено осигуряване, от друга страна, законодателно може да бъде решавана само в полза на първото…”

Казано по друг начин, родната конституция припознава като неотменимо правото на труд и трудовото възнаграждение, като всичко друго е второстепенно – дали има договор, дали са платени осигуровки и т.н. В този смисъл, не може полагането на труд да води до лишаване от свобода – смисълът на полагането на труд не е в осигуряването и това е както интуитивно вярно, така и припознато в конституцията ни.

Любословие по forumnews.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре