digitalize2 newspaper

Директорът на библиотеката в Търговище Росица Куцарова показва някои от ценните стари вестници, от които се пазят единични бройки в града и в страната и трябва да бъдат дигитализирани. Снимка АВТОРКАТА

Акция по спасяване на уникални броеве от над 100-годишни местни вестници поде Регионалната библиотека „Петър Стъпов” в Търговище. Опазването на ценните печатни издания е възможно чрез дигитализацията им, за която са нужни 30 000 лв., съобщи директорът на библиотеката Росица Куцарова. С парите ще бъдат купени скенер и специален софтуер. По сметката вече са събрани към 5000 лв. от родолюбци.

В библиотеката в Търговище се съхраняват пожълтели листове с новини и коментари от 1902-1903 г., когато са излезли първите местни вестници„Народна подкрепа” и „Обзор”.

Ценните издания не са достъпни за читателите, тъй като хартията вече се рони. Проучване на специалисти по регионална история установило, че до 1944 г. в Търговищко е имало 47 различни седмичници, юбилейни листове и списание „Угари”. То е излязало през 1931 г. и първият му брой е бил регионален. Имало е и 2 издания на чужди езици, обобщи проучванията на екипа си Куцарова. Най-дългогодишният вестник от местно значение е бил „Пчела”, прекръстен на „Нова пчела” и „Подем”.

Той е поддържан от 1934 до 1943 г.
Търговищките библиотекари са издирили и местни издания, които се съхраняват във фондове в Пловдив, Велико Търново и Шумен. Запазените там течения също ще бъдат дигитализирани, за да се съхранят за поколенията и да могат да се ползват в електронен вариант от всички, които проявяват интерес към историята на някогашния град Ески Джумая, кръстен впоследствие Търговище. Те ще бъдат достъпни и в интернет.

На първи етап се предвижда да бъдат дигитализирани изданията до 1944 г. По-късно ще бъдат записани и вестниците, списвани в региона в следващите години. „Ветеранът” в Търговище е в. „Знаме”, който се издава от 1959 г. досега.

Библиотеката в Търговище прехвърли преди близо 5 г. на дигитални носители фонотеката си, в която имаше стотици ценни грамофонни плочи. Бяха запазени записи на класическа музика и българска естрада, които не са издавани на други носители впоследствие.

Дата: 23.12.2014 01:57  Източник: Твоят ден, Шумен, Разград, Търговище – стр. 4