PrintИзлезе красива и пленяваща книжка – „Разкази за Рождество”, в която можем да се насладим на красотата на творчеството на трима велики руски класици в духа на наближаващите коледни празници.

Руската литературна класика със своя дълбок психологизъм и любов към човека вълнува и до днес читателите и продължава да бъде пример и вдъхновение за писатели, драматурзи, режисьори и различни творци. Разкази на трима от най-ярките й представители – Фьодор Михайлович Достоевски, Антон Павлович Чехов и Николай Василиевич Гогол – са подбрани от Огняна Иванова в луксозната книжка „Разкази за Рождество“.

Повестта „Нощ срещу Рождество“, с която започва книжката, е писана от Николай Гогол в периода 1831–1832 г. Действието се развива в село Диканка – на територията на днешна Украйна – по времето на Екатерина II. Любов, неочаквани обрати, поредица от забавни недоразумения, дяволи и вещици оживяват страниците на повестта. Изящното перо на автора прави четеното на повестта несравнимо с нищо удоволствие.

Следва Достоевски, който пише разказа си „На елха при Христос“ през 1876 г. Сюжетът се развива на фона на големия град Петербург с неговото хладно – в буквален и в преносен смисъл – великолепие. Герой е малко бедно момченце – само, гладно и замръзнало в навечерието на идващия празник. Темата за участта на децата е една от водещите в творчеството на големия писател, а този разказ, написан с неповторимо майсторство, докосва сърцето и поставя въпросите за добротатаи състраданието. Последният брилянт в „Разкази за Рождество“ е на Антон Чехов – разказът „Момчета“, написан през 1887 г. Двама гимназисти гостуват за Рождество в семейството на единия. Момчетата се увличат от историите за индианци и мечтаят да избягат в Америка.

Тези увлекателни истории, написани с безкрайна симпатия и обич към децата, създават коледно настроение и усмивки.

illustration_2illustration_1