Сега четете
Google спря Google News в Испания заради нов данък

Google спря Google News в Испания заради нов данък

0490538001418632750_446677_600x458_actualnoАмериканският гигант Google изпълни обещанието си да спре популярната си онлайн новинарска услуга Google News в Испания. Това действие е продиктувано като протест срещу нов закон, който ще го задължи да плаща за съдържание.

Всички си спомняме, че новинарските сайтове на различни места по света започнаха да изискват от Google да им плащат такси затова, че използват съдържанието им да продават реклама.В резултат на това на много места нещата се развиха по различен начин, но като цяло тенденцията е местните регулатори да изискват от Google да се съобразят с исканията на бизнеса.

След като испанските власти решиха, че Google трябва да плаща на новинарските сайтове за всяко появяване на тяхно съдържание на страниците на търсачката, Google решиха, че могат просто да спрат Google News за Испания и по този начин няма да показват никакво съдържание от испанските медии на страниците си.

„Изключително сме тъжни да обявим, че заради неотдавнашни промени в испанските закони ние премахнахме испанските издателства от Google News и затворихме Google News в Испания“, се казва в съобщение на испанската страница на Google News, която обикновено е пълна с ново съдържание.

И така на 10 декември Google съобщи, че ще затвори Google News в Испания заради новия закон за интелектуалната собственост в Испания, който влиза в сила през януари. Той изисква от новинарските издания да получават плащане за съдържание, дори ако искат да го предоставят безплатно. Законът беше наречен „данък Google“ в Испания, но ще се прилага също и за други големи уеб компании със страници, които възпроизвеждат или поместват линкове към новинарско съдържание, като Yahoo.

Това не се хареса на испанските издания. От Асоциацията на испанските издатели на вестници публикуваха изявление, в което казват, че затварянето на Google News ще се отрази негативно както на гражданите на Испания, така и на бизнеса.

Вижте и

От търсачката пък отговориха, че тъй като те не показват реклами на страниците на Google News, за тях не е рентабилно да плащат на изданията за появата на дори минимални части от съдържанието на някое от местните издания и затова предпочитат да спрат Google News за Испания на 16 декември, когато в сила влиза новият закон.

Любословие по sciencelogy.actualno.com; www.mobilebulgaria.com

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре