През 2014 г. в с710-4310-3_wideвета са убити 66 журналисти – малко по-малко, отколкото през 2013 г., когато жертвите са били 71, но броят на отвличанията е нараснал обезпокоително, а атаките са станали по-варварски.

Това става ясно от годишния доклад на „Репортери без граници”. Обезглавяването на Джеймс Фоли и Стивън Сотлоф от „Ислямска държава” показва крайната опасност, пред която са изправени журналистите, отразяващи съвременните конфликти, коментира организацията. „Рядко репортери са били убивани с такова варварско усещане за пропаганда, което шокира целия свят”, продължават констатациите.

Отчетен е лек спад на убитите журналисти спрямо миналата година, когато 71 представители на медиите загубиха живота си. Това се дължи главно на по-малкото смъртни случаи в „мирните” страни. Общо 720 репортери са били убити от 2005 г. насам. Но отвличанията са се увеличили до 119, с 37% повече спрямо миналата година, заради тактиките на сепаратистите в Източна Украйна и членовете на групировки от Близкия Изток и Северна Африка. 33-ма журналисти са били отвлечени в Украйна, 29 – в Либия и 27 – в Сирия. 40 все още са държани в плен.

„Местните журналисти плащат най-високата цена с 90% от отвлечените. От 22 журналисти, които в момента са държани в плен от въоръжени групировки в Сирия, 16 са сирийци. Всички осем журналисти, държани в плен в Ирак, са иракчани”, отбелязва организацията.

В света общо 178 професионални журналисти са били в затвора към 8 декември, същият брой като миналата година. Китай е световен лидер по брой задържани журналисти с 33-ма, които в момента са зад решетките. Следват Еритрея с 28 и Иран с 19.

Конфликтите също са увеличили броя на журналистите, напускащи домовете си. 47 либийски и 37 сирийски репортери са избягали от родината си миналата година. Смазването на частна етиопска медия стана причина 31 журналисти да напуснат страната си.

Побоищата и жестокостите са били най-разпространени в Украйна, следвана от Венецуела и Турция, симптом на целенасоченото насилие, използвано от полицията в опит за потискане на протестите в тези страни през годината.

Любословие по bpost.bg