Сега четете
След вчерашния старт на Дни на донорство, днес и утре изненадите продължават

След вчерашния старт на Дни на донорство, днес и утре изненадите продължават

Вчера точно в 10.00 ч. в МБАЛ „Надежда“ в София стартира второто издание на Дни на донорство, организирани от фондация „Майки за донорство“.

Кампанията, която се провежда за втора поредна година, цели да запознае повече хора с акта на донорство на генетичен материал, така необходим за хилядите българки с репродуктивни проблеми, за които Любословие Ви разказа.4

„За съжаление, все повече пада възрастовата граница на момичетата с репродуктивни проблеми в България“ – казват организаторите. „В момента има регистрирани момичета с репродуктивни проблеми на 21 – 22 години“ допълват дамите от фондацията. Няма все още обяснение за това и предстоят много изследвания и работа на специалистите, докато се открие причината да се наблюдава това явление сред младите жени.  Каквато и да е причината, шансът на тези жени за дете е оплождането ин витро с дарен генетичен материал.

Дни на донорство, както и другите информациони кампании, които организират „Майки за донорство“  и фондация „Искам бебе“ поставят акцента на безопасността на процедурата по даряване. В рамките на трите дни в МБАЛ „Надежда“ има представители на организацията и всеки, който се интересува от възможността да бъде донор може да се консултира безплатно със  специалистите на Ин витро клиника „Надежда“  да се подложи на прегледи и изследвания.

„Жените, по принцип, са по-склонни да даряват генетичен материал от мъжете. Може би се дължи на вродения им майчински инстинкт“  коментираме с дамите, които вече са над 1000, всяка от тях майка на поне едно дете и донор.  Броят на мъжете постепенно се увеличава, макар и бавно. Партньорите на жените, които веднъж са станали донори  вече са видели процедурата, която при дамите е значително по-сложна и дълга, подкрепят ги и впоследствие „се престрашават“ да последват примера на половинките си.  3

Всеки човек, който реши да стане донор, подлежи на обстойни прегледи и изследвания, за да се докаже, че е подходящ, защото възрастта е едва законовото положение, но има и ред други неща, които се определят от лекарите в специализираните клиники.  Всяка клиника си има установен надлежен ред, по който става даряването и съответен, по който пък нуждаещите се жени кандидатстват, за да получат генетичен материал. Фондацията „Майки за донорство“ следи целия този процес, за да гарантира, че са спазени всички изисквания – и законови, и етични, и здравните стандарти са изпълнени.

„Ние се стараем да защитим правата на донорите. Знаем на кого, какво и в какво количество, от кого е изписано като медикамент, кога е приеман и т.н. Почти винаги някой от нас придружава жената, изявила желание да стане донор по време на консултациите и със специалист, подкрепя я и и помага, ако има нужда от нещо. Важно е да стане ясно, че не на всяка жена се дават едни и същи хормони. Количеството също е различно. Това е много индивидуално при всяка. Качеството на медикаментите е строго контролирано и се гарантира от здравното заведение. По време на курса на стимулацията, донорът е наблюдаван от лекар. Наблюдението продължава и известно време след това.“  разказват ми подробно на събитието.

Вижте и

Ако още не сте посетили Дни на донорство, имате време днес до 17.00 ч., а също и утре от 10.00 до 17.00 ч. 1Сериозността на Дните за донорство в никакъв случай не означава тягостна обстановка в болница.  Напротив. Организаторите са се постарали да направят събитието цветно и забавно, с много настроение като самия живот, който всъщност дарявате, ставайки донор. Позитивизма и енергията на хората зад „Майки за донорство“ е заразителен. Спокойно можете да вземете детето си с Вас, точно както са направили повечето посетители. Има кой да се погрижи за малчуганите, докато Вие се запознавате с  дейността на фондацията, условията да станете донор, процедурите и законовите аспекти. Професионални аниматори ще ги забавляват с игри, рисунки, балони и куп подаръци за всички.

Ако пък сте възпрепятствани, винаги можете да се свържете с организаторите и да помолите за информация, съдействие или съвет.

13 декември, София
Марина Колева

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре