1426149_651_367Академиците Антон Дончев и Стефан Воденичаров ще бъдат част от хората, към които новата шефка на комисията по култура и медии в НС Полина Карастоянова ще се допитва за съвети. Това обяви вчера самата тя, след като кандидатурата є за поста бе одобрена от колегите є. Тя седна на председателското място в звено, след като Слави Бинев от ПФ се оттегли под натиск от културните среди и медиите. Карастоянова посочи още проф. Николай Овчаров, Божидар Димитров, Ставри Калинов и Росен Райчев като хората, които ще я съветват.

Още през идната седмица тя планира срещи с министъра на културата Вежди Рашидов, с генералните директори на националните медии, съюза на артистите и други, за да чуе проблемите и предложенията за решаването им. Карастоянова обеща, че ще работи и за родния си град Пловдив като културна столица на Европа.

Новият председател на комисията по култура направи заявка да съдейства за плавно увеличение на парите за сектора, като през 2018 г. средствата да достигнат 1% от БВП. Тя подчерта, че Стефан Данаилов е естественият почетен председател на комисията по културата и медии и неговото участие е изключително ценно.