Miami Heat's LeBron James poses for portrait during Media Day in MiamiПървокласният стрелец на Джилбьрт – Леброн Джеймс, със сигурност е допринесъл за изграждането на ипотечната империя, но ответният удар. когато той заряза през 2010 г Кливланд Кавалиърс и отиде в Маями, бе смайващ Джилбърт не се въздържа и в много остро отворено писмо до феновете на Кливланд публично нарече постъпката му “страхливо преда­телство”. Впоследствие той съжаляваше за емоционалната си реакция

„Всички толкова много одобряваха това. което направих, че едва по-късно можах да раз­мисля и тогава си казах: Да, глупаво беше – разказва сега той пред FогЬеs. – Понякога ми пламва за малко фитилът… Не мога да повярвам, че толкова много съм се навил… Може чувствата ми да са били основателни, но е трябвало половин час да помисля, преди да говоря.”

През юли Джеймс и Джилбърт се срещнали, за да видят дали могат да забравят жлъчните приказки и Джеймс да се върне в Кливланд. „Първото нещо. което му казах. беше:..Пет години сме се разбирали и само една Вечер нямахме разбирателство”, разказва Джилбърт. Атмосфе­рата се прояснила ..Останалата част от над тричасовия ни разговор бе за бъдещето и какво строим. Леброн е станал по-зрял и като човек и като баскетболист И за мен емоционалната ми реакция бе добър урок”

Стиснали си след срещата ръцете, но пет дни след това Джилбърт още не знаел. че. да. Леброн отново ще играе за него

Според изчисленията на РогЪе$ сегашната цена на Кливланд от 380 млн долара е със 100 млн долара повече със завръщането на Джеймс в отбора.

сп. Forbes, ДЕКЕМВРИ 2014, стр 114