Сега четете
Бул. "Витоша" с ретро трамвай и кафене

Бул. "Витоша" с ретро трамвай и кафене

bul VitoshaРетро кафене „Старият трамвай“ и фонтан за сватбени ритуали са част от атракциите, които ще радват жителите и гостите на София в най-новия реконструиран участък на бул. „Витоша“. Последният етап от обновяването на емблематичния булевард ще започне напролет и ще обхване зоната между улиците „Солунска“ и „Алабин“. В нея ще бъдат запазени и продължени визуалната идея, дизайнът, цветовата гама и материалите, използвани при първите етапи отпреустройството на булеварда.

Настилката ще бъде решена в топлите есенни тонове на червеникавото, охрата, неаполитанското жълто и кафяво. „Това е гамата на стара София. Цветовете на керемидите, старата мазилка и тухлите са естествени за стария град и се радвам, че намериха място в настилката на бул. „Витоша“, сподели пред в. „Строителство Градът“ авторът на проекта арх. Тодор Булев.

В новата част на булеварда ще бъдат оформени две характерни зони. Едната ще се намира при улица „Кърниградска“, където е проектиран площад с характерни фигурални настилки и елементи на градския дизайн.

Втора ефектна зона ще бъде създадена пред входа на ритуална зала „Триадица“. Тук е предвиден фонтан, който може да се превърне в място за ритуали на младоженците – за хвърляне на монети, за снимки и т.н. „Визията на шадравана трябва да бъде решена с конкурс. Идеята е той да бъде сюжетно свързан с ритуалния дом. Фонтанът може да включва скулптура на влюбени, на брачна двойка от миналия век, на Ромео и Жулиета“, разсъждава арх. Булев.

Особено атрактивно ще е кафенето „Старият трамвай“. То ще представлява стара мотриса, която ще бъде монтирана в близост до ул. „Солунска“. „В проекта от 2007 г. се предвиждаше запазване на трамвая като атракционен. Настоящото решение е отзвук на тази стара идея“, обяснява архитектът.

Ретро елементите на градското обзавеждане, които вече украсяват част от бул. „Витоша“, ще намерят място и в бъдещия обновен участък на булеварда. И тук ще има улични лампи и пейки в стила на стара София, зидани кашпи с цветя и места за отдих. Богато озеленяване ще допълва уютната атмосфера на булеварда. Предвидени са 12 квадратни модули за цветя, съчетани с кътове за почивка.

Вижте и

Оформени са и места за поставяне на скулптури и пластики. „Може да се създаде галерия на открито с образи на български културни дейци. Това обаче не трябва да бъдат монументални бронзови фигури. Тук могат да намерят място по-разнообразни пластически решения с модерни и ажурни материали“, смята арх. Булев.

Визията на тентите на заведенията по целия булевард пък ще бъде уеднаквена, за да се създаде единен стил в обзавеждането,подчинен на пространствения характер на булеварда. Проектът за реконструкцията на булеварда е изготвен от екип с водещ проектант арх. Тодор Булев, в който участват арх. Антон Ватев от фирмата „К2“, специалисти от ОП „Софпроект ОУП“ и ОП „София проект“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре