Сега четете
Документална поредица на БНТ изследва измеренията на промяната

Документална поредица на БНТ изследва измеренията на промяната

IMG_4685-0.JPGДокументалната поредица „В кадър:25 години демокрация“ продължава с филма „Емигрантски дневници”. Той ще бъде излъчен в понеделник /8 декември/ от 22:00 часа в ефира на БНТ1.

Филмът на Мария Чернева ще припомни на зрителите най-големите емигрантски вълни от началото на демократичния преход. Те ще видят личната история на българи, живеещи от години в други държави, както и коментара на анализатори и учени, които изследват миграционните потоци от и в България.

„Емигрантски дневници” дава ценни отговори на въпросите – какво тласна нашите сънародници да вземат това важно решение, как се чувстват днес и могат ли да оценят еднозначно избора си.

„Докато правех филма, за мен беше важно да разбера кои са най-засегнатите от миграцията. Оказа се, че това са децата. Изследване показва, че най-често от училище отпадат учениците, чиито родители са мигрирали и са ги оставили на грижите на баби, дядовци или лели. Да, тези деца имат свободата да притежават повече пари, но това лесно разваля техния морал и дисциплина.” – заяви авторът на филма Мария Чернева.

Зрителите на БНТ ще разберат колко от населените места в България са опустели и в кои райони можем да говорим за демографски вакуум. И още – кои са положителните ефекти от миграцията и колко български емигранти вече са се завърнали в родината си.

Вижте и

Поредицата на обществената медия изследва различните измерения на промяната: Как се срещнаха България и капитализмът? Как държавата се бореше с организираната престъпност? Кога и защо започна голямата миграция? Как бившата народна република промени своята външна политика? И как се измени културата ни през тези години? Тя включва архивни кадри, запазени единствено в Златния фонд на Българската национална телевизия. Продуцент на „В кадър:25 години демокрация“ е Петя Тетевенска.

Припомняме, че интервютата, включени в проекта, както и телевизионните архиви от ключовите дати на прехода, зрителите могат да гледат и в интернет на promianata.bnt.bg.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре