panair-2014

От 09.12.2014 г. до 14.12.2014 г. в София ще се проведе 42-ят „Софийски международен панаир на книгата”, ежегодно организиран от Асоциация „Българска книга”. Със своите многобройни изложители и допълнителни събития, Панаирът всяка година привлича повече от 40 000 посетители.

Фокусна държава на събитието ще бъде Румъния.ига”.

На 9 декември, в Мраморно фоайе на НДК ще се състои официалното откриване на 42-рия Софийски международен панаир на книгата. Паралелно се открива и второто издание на Софийския международен литературен фестивал, който е на път да се превърне в най-представителния литературен форум у нас. Събитието обхваща изобилие от срещи и дискусии с български и чуждестранни автори, както и множество съпътстващи прояви.

Фокус на фестивала тази година е творчеството на Скандинавския север.

Утре, 6.12.2014 г. в празничният съботен ден ще се състой традиционният вече Поетичен Никулден за 2014, посветен на поета Николай Кънчев в 17.00 часа в изложбената зала на галерия „Средец” на Министерството на културата.

Със своите многобройни изложители и допълнителни събития, Панаирът всяка година привлича повече от 40 000 посетител.

В тазгодишния Панаир на книгата участват рекорден брой изложители. Събитието обхваща 4 етажа на НДК, като представя над 200 изложители на обща площ, надхвърляща 1200 кв.м. Включени са 7 чуждестранни участника: Румъния, Унгария, Иран, два руски щанда, инст. „Сервантес“, Сърбия. Панаирът заема буквално цялата изложбена площ на НДК.

Културната програма има специално обособена сцена, която и тази година ще се намира на третия етаж на НДК.

Също така на щандовете на издателствата в предварително обявените часове  писатели и поети ще раздават автографи.

42-то издание на Панаира съвпада и с  много важна година за Асоциация „Българска книга“, която чества 20 години от своето основаване.

Една от значимите инициативи на Асоциацията е ежегодната наградата „Златен лъв“, връчвана в две категории в рамките на Панаира на книгата. Първата – призът за най-добър издателски проект, се определя от експертно жури, в чийто състав влизат художници, литературни критици, преводачи, полиграфисти.

Другото отличие е за издание с най-голяма обществена значимост през годината,

определено от журналистическо жури. Наградата „Златен лъв“  е обособил своята важност в средите на издателския бизнес, проследявайки най-значимите книжни проекти за съответната година.

Панаирът ще бъде открит от президента Росен Плевнелиев на 09.12. в 10.00 ч в Централно фоайе на НДК.

Културна програма

9 декември – среща-разговор, посветена на стогодишнината от рождението на световноизвестните аржентински писатели Хулио Кортасар и Адолфо Биой Касарес, с участие на преводачите им на български език. Организатор е Посолството на Аржентина у нас. Срещата на Сцена ет. 3 е с начален час 16:00 и продължителност 60 минути.

10 декември – представяне на писателите Александър Шпатов и Катя Атанасова от 16:30 ч. в Мраморно фоайе на НДК. Модератор: Васил Георгиев.
11 декември – гостува ни нашумялата шведска авторка Катарина Масети, очаровала публиката с хумористичния роман “Мъжът от съседния гроб”и неговото не по-малко забавно продължение “Семейна гробница”. Срещата е с начален час 18:30 ч. в Мраморно фоайе на НДК. Модератор: Георги Ангелов.

12 декември – петък, от 15:00 ч. при Националния щанд на Румъния, Почетен гост на панаира тази година, ще се състои среща с две от най-уважаваните имена на съвременната румънска проза – Дан Лунгу и Петру Чимпоешу, представени в каталога на „Колибри“ с романите  “Как да забравишедна жена” и “Светецът в асансьора”.

13 декември – гостува ни и авторът на “В смутните часове по здрач”  Юхан Теорин. Срещата с новия шведски майстор на съспенса ще се състои от 17:00 ч., в Мраморно фоайе на НДК. В нея ще вземе участие и българският писател Галин Никифоров.

Много нови заглавия, празнични изненади и неустоими намаления очакват любителите на щанда на „Колибри“ в НДК

Верен на добрата традиция, екипът на издателството ще зарадва своите приятели, читатели и почитатели с превъзходна селекция от всички жанрове. Сред големите ни изненади тази година е романът, разтърсил Стария континент през 19 век –  “Парижките потайности” на Йожен Сю, който излиза на 8 декември в два тома и ще се предлага в кутия като луксозен подарък.

С горещото издание на “Колосът от Маруси” ще преоткриете Хенри Милър, чийто лют език няма аналог. Възползвайте се от възможността да закупите с отстъпка трилогията за мравките на Бернар Вербери психологическите трилъри, които хипнотизираха света – “Алекс” и “Невидимият пазител”. 

Катрин Панкол няма да ви прости, ако подминете нейните “Muchachas”, а за малчуганите сa предвидeни нови, още по-вълнуващи приключения с обичайните заподозрени герои: прочутата изследователка Дора, пчеличката Мая и неуморния Никола.

Любословие по abk.bg