0000247388-article2Китайските власти настояха печатът в страната, включително електронните издания, строго да спазват законите и разпоредбите в дейността на кореспондентските бюра и в информационната работа като цяло, предаде ТАСС.
Медиите „на всички равнища“ трябва да закрият редакциите и отделите, „неотговарящи на стандартите“, и да уволнят незаконно наетите служители.
Това сочи публикуван в китайските вестници циркуляр, издаден от ЦК на китайската компартия съвместно с главното държавно управление за медиите и книгоиздаването и държавната канцелария по въпросите на интернет информацията.

„Някои новинарски групи имат твърде много бюра по места и персонал, нает по нелегални пътища, което води до зачестяване на незаконните действия, сериозно ощетява духа на журналистиката, уврежда авторитета и достоверността на новините и предизвиква плачевни последици за обществото”, се казва в документа, цитиран от Синхуа.

Ключовите новинарски сайтове, надзиравани от централната власт, трябва да искат разрешения за създаването на сървъри за отделните региони. Незаконно създадените сайтове трябва да бъдат закрити до края на март 2015 г. „Китай е разтревожен от журналистически фалшификации.

През април властите взеха лиценза на вестник, издавал журналистически карти въз основа на фалшиви документи за самоличност и продавал такива карти на лица без необходимата квалификация, участвали в афери”, посочва Синхуа. Разкрити са редица случаи, при които журналисти са искали пари, за да скрият негативна информация или за да разпространят “предимно неистинска” реклама, допълва китайската агенция.

Любословие по dnes.bg