Сега четете
Асен Спиридонов пред въпреки.com: През 70-те се приключи със спорта като култура

Асен Спиридонов пред въпреки.com: През 70-те се приключи със спорта като култура

tumblr_inline_nfv5e0sKAZ1sxxu4j„Срина се академичното начало, на съвсем друг принцип заработи българският спорт от началото на 70-те години. От тогава започна големият допинг, от тогава започна и тясната ни връзка със Съветския съюз и с ГДР-манския спорт и всички поостарели допинг технологии бяха вкарвани тука при нас”. Категоричен е в мнението си Асен Спиридонов, спортен журналист и коментатор в Eurosport.

Откъс от разговора с Асен Спиридонов можете да чуете тук

И продължава: „Затова и много се засилиха гребането и разни други функционални спортове и се приключи със спорта като спортуване, като култура в него. Като това, че идва от желанието на тебе, на мен, на него – да се състезаваме и да се надпреварваме. А спортът стана повеля и мисля, че сега много дълго се повтаря, че България беше спортна нация. Нищо подобно.

Спортна нация не е да ти вменят,

Вижте и

че ти трябва да излезеш на масов крос, да ти вменят, че ти трябва да спортуваш. Това не е спортна нация. Спортна нация е да си го организираш в махалата, на ученическо, на студентско ниво да си правиш първенствата и оттам нататък някъде ще се стигне и до високо спортно майсторство. Това е спортната нация. Норвежците са спортна нация, защото като дойде петък, събота, неделя излизат около 800 000 души само от Осло да карат писалки. Това е спортна нация, без някой да ги кара, без нещо да се състезават и т.н. ние никога не сме били спортна нация в това отношение и няма и да бъдем”. Доста песимистичен е Асен Спиридонов, но и реалистичен като се връща и в миналото, за да се аргументира. Познава го добре, защото той е син на една от най-именитите ни атлетки от 60-те години Снежана Керкова, републикански рекордьор на 80 м с препятствия /преди да станат 100 метра/, на 100 и 200 м гладко бягане, в щафетата 4х100 м, с много балкански отличия и престижни представяния в международни турнири. Както се казва, Асен от дете е в спорта, независимо, че е завършил право и затова са ярки и спомените му.

http://xn--b1agjhxg2e.com/post/103992667071/70

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре