Сега четете
Ансамбъл "Пирин" с мегашоу в НДК

Ансамбъл "Пирин" с мегашоу в НДК

Грандиозен 3-часов концерт подготвят бивши и настоящи творци на ансамбъл „Пирин“ в столицата. Те ще покорят столицата с юбилеен концерт в зала 1 на НДК този четвъртък, 4 декември. Мегашоуто е за 60-годишния юбилей на ансамбъла. Спектакълът ще покаже цялата история на ансамбъл „Пирин“ от създаването му до сега, като за целта ще бъде използвана модерната и ефектна 3D мапинг проекция.

Творците ще пеят и танцуват на фона на снимки и картини от богатата културна история на формацията през годините. В концерта ще се включат и най-големите имена в 60-годишната история на ансамбъл „Пирин“. Специално за юбилея от САЩ пристигна изпълнителката на „Катерино моме“ – Татяна Сърбинска, участие в празничния концерт ще вземат и други две от основателките на ансамбъла – Таня Костова и Руска Стоименова.

Няколко поколения певци и танцьори ще застанат на една сцена, за да изправят на крака българската публика, така както са го правили неведнъж по целия свят. За 60 години от своето съществуване ансамбъл „Пирин“ е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по всички континенти на света.

 

Концерт на ансамбъл „Пирин“ 

 
„…Засвирете ми тамбури, с песен Пирин да звучи…“

4 декември, 18.30 ч.

Зала 1

 

Ансамбъл „ПИРИН” е един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света.
Създаден през 1954 година с цел издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената красотата на автентични фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци – композитори, музиканти, хореографи, художници, поети.

Обликът на ансамбъл ”Пирин” внушава на всеки, докоснал се до изкуството му, че фолклорът е безценното духовно съзидание на един народ, което живее и органично прониква в съвременността.

В своята творческа биография и репертоар ансамбъл”Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, ”Балкантон”, Радио Благоевград и други телевизионни и радио станции в страната; има издадени 12 дългосвирещи плочи; 16 аудиокасети; 6 компактдиска, 3 видео касети и множество рекламни издания.

Вижте и

За времето от своето съществуване ансамбъл”Пирин” е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по всички континенти по света.

Всеки, който е гледал постановките и е слушал песните на ансамбъл „Пирин” изпитва желанието отново да се върне към тях, защото така се докосва до висините на националния български дух.Това е една от причините ансамбълът да получи много световни награди като: „Златната плоча” на гр.Нешвил 1982 г.; наградата „Грамми” през 1990 г. за участие във втория албум на „Мистерия на българските гласове” на Марсел Селие.
Участвал е на Международните фестивали в Картаген 1965 г. и в Тирана 2003 г., в Международните фолклорни фестивали в Италия, Словения, Дните на България в Брюксел Белгия, „Балкански площад” Гърция, Франция, Алжир, Република Корея, Рупублика Македония.

Носител е на наградата „Кристална лира” 2007 за концерт-спектакъла „Гласът на Пирин” / в памет на проф.К.Стефанов/, наградата „Златен карагьоз” от Международния фолклорен фестивал гр. Бурса –Турция /2007г/ и голямата награда „Златен мост” от Международния фолклорен фестивал „Буюк чекмедже”- Истанбул / 2008 г/. Носител на голямата наградата на Муждународния фолклорен фестивал „Нестинарка” Бругас 2012.

Основна заслуга за създаването и израстването на ансамбъл ”Пирин” има проф.Кирил Стефанов – главен художествен ръководител и диригент на ансамбъла от 1956 г. до 2005 г. Той е един от най-изявените композитори и творци в народно изпълнителския жанр в българската музикална култура, професор по хорово дирижиране.

В ансамбъл „Пирин” работят вече няколко поколения талантливи артисти – певици, музиканти, хореографи и танцьори.

Емблематични музикално – танцови творби за Ансамбъл “Пирин” са: „На мегдана”,  „Тъпани”,  „Тракийски триптих”, ”За свободата”, „Пролетни игри”, „Игра”, „Средногорки”, „Три моми”, „Пирински полъх” и други, по музика на Кирил Стефанов, Александър Кокарешков, Петьо Кръстев, поставени от изявени хореографи като Костадин Руйчев, Кирил Дженев, Тодор Бекирски, проф. Николай Цветков, Лилян Данчев, Кирил Апостолов, Георги Гаров и др.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре