Сега четете
Фотоизложба, посветена на 100-годишнината от Първата световна война

Фотоизложба, посветена на 100-годишнината от Първата световна война

527598Днес от 18,00 часа в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив ще се състои официалното откриване на фотоизложба, посветена на 100-годишнината от Първата световна война. Тя се организира от Тракийско дружество „Войвода Руси Славов“ Пловдив и община Пловдив и е под мотото „Първата Световна война – 100 години“.

Изложбата е осъществена с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с партньорството на Националния музей за българско изобразително изкуство.

Куратор на изложбата е експерт-фотографът Иво Хаджимишев. Съставител е известният български военен историк професор д-р Светлозар Елдъров.
Изложбата включва 45 пана с общо 48 снимки, композиционно свързани една с друга. Фотосите са автентични от времето на събитията и са подбрани от три лични албума, вече собственост на дружеството.

Единият от албумите е на офицер от 55 пехотен полк на 10 Беломорска тракийска дивизия; Вторият албум е на офицер от Лейбгвардейския кавалерийски полк, а третият албум е на генералщабен офицер, с малко име Алекси, завършил Първата световна война със звание генерал.

Фотографиите са снимани от неизвестни за нас професионални фотографи, мобилизирани на фронта. Запечатали са мигове от военновременното ежедневие на българската войска по фронтовете в Беломорието в годините на Първата световна война (1915 – 1918). Те са както от първата бойна линия, така и от моментите на почивка в ежедневието на българските войници.

Показват моменти от бойните действия на Българската армия в направлението Струма – Марица в Западна Тракия и включват населените места – Фере, Серес, Макри, Тахино езеро Те са както от първа бойна линия, така и от моментите на почивка в ежедневието на българските войници.

Изключителна ценност са снимките, които имат надписи. Те съдържат голяма историческа и документална стойност. Върху тях са запечатани специфичните условия на фронтовия живот, напрежението и усилията в продължителната и разорителна Първа световна война, лишенията и ежедневният риск, поставили на изпитание индивидуалния и колективния морал.

Вижте и

Фотосите показват истинското лице на народа, облечен в униформа. Видян през обектива на фотоапарата, на война българинът е такъв, какъвто е и в мирния живот. Той пренася и възпроизвежда около себе си онзи свят, който познава от родното си място.

Фотоизложбата „Първа световна война – 100 години“ ще може да бъде посещавана до 20 декември 2014 г. в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив.

Read more: http://news.plovdiv24.bg/527598.html#ixzz3KLGDmJrY

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре