Сега четете
Любословие.БГ се присъединява към кампанията "Пепеляшка и златният ключ"

Любословие.БГ се присъединява към кампанията "Пепеляшка и златният ключ"

Има проблеми, които са табу за обществото ни. За тях не се говори много. Те са си лични проблеми на засегнатите. Един такъв проблем е  репродуктивната способност на значителен брои българи.

Държавата дълго беше абдикирала. Здравната система също. Едва през 2009 година у нас започва да функционира Център за асистирана репродукция, който е юридическо лице към министъра на здравеопазването. Той е специализирана структура, която чрез медицински критерии определя лицата за лечение от безплодие, лечимо преди всичко с методите на асистирана репродукция (ин витро оплождане).

close-up portrait of a beautiful sleeping baby on whiteПроблемите на репродуктивната способност или по-просто казано неспособността да имаш деца, по официални данни на МБМД от 2013 година, засяга около 145 000 млади хора. Неофициално броят им е много по-голям. Това е от една страна лична драма и дълбока болка за всички тези хора, които мечтаят за свое дете, а от друга – сериозен проблем на обществото ни, защото засяга пряко демографския прираст на страната. Той в момента е отрицателен. По данни на НСИ за 2013 година коефициентът на раждаемостта за страната е 9.2, а този на смъртността – 14.4.

Тези данни са стряскащи. И въпреки, че има направени стъпки по разрешаването и подпомагането на семействата, които искат дете, но не могат да имат, има още много дълъг път за извървяване в тази посока, защото проблемите са многопластови.

Процедурата е скъпа и не всички семейства могат да си я позволят. За тях надеждата е Центърът за асистирана репродукция. И въпреки че процедурата е дълга, има изисквания към кандидатстващите и е свързано с доста документи, понякога се чака дълго, не е невъзможно. Все пак, Центърът покрива разходите по ин витро процедурата частично и в граници.

И, ако все пак оставим финансовия проблем настрана, у нас срещу всеки донор на яйцеклетки стоят по 15-20, може би 30 мечтаещи за бебе жени. Над 40 000 регистрирани имат шанс за дете само чрез донор. Малка част от обществото ни е запозната с регулацията на донорството на генетичен материал и често се спекулира с темата. Това е законово регламентирано положение. Наредба No 28 от 20 юни 2007 г. за дейности по асистирана репродукция е законовият нормативен акт, който регламентира донорството. Изпълнителна агенция по трансплантация е държавният орган за управление, координация и контрол на донорството в България.

Вижте и

unnamedЕто защо, Любословие.бг се присъединява към кампанията на фондация „Майки за донорство“, „Веда корект“, фондация „Искам бебе“ и Зонта клуб „Света София“ „Пепеляшка и златният ключ“, която е в рамките на международната кампания „16 дни на активизъм“, и заставаме заедно в подкрепа на раждането на нов живот. От 25 ноември до 10 декември заедно ще набираме средства и ще майки за донорствоинформираме обществото ни за двойките с репродуктивни проблеми. Ние и организаторите искрено подкрепяме донорството и вярваме, че всеки заслужава надежда за нов живот.
Фондация „Майки за донорството“ има пълната подкрепа на Министерството на здравеопазването и Изпълнителна Агенция по трансплантации.

Сред лицата на кампанията са големите ни спортисти Мария Грозева и Евгени Иванов, а през следващите дни ще ви представим и останалите. Вие също можете да подкрепите каузата с дарителски SMS на номер 17 777 и текст DMS ISKAM BEBE, чрез директно дарение по сметка IBAN: BG65PRCB923010, BIC: PRCBBGSF, Прокредит Банк ЕАД или като станете донор на генетичен материал . Всеки може да го направи. „Дари частица от теб за нов живот“.

В продължение на следващите дни заедно с нашите партньори всеки ден ще ви приканваме да сбъднем мечтите на хилядите Пепеляшки, за да открият златния ключ на тяхното щастие.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре