e09b76b1e37464ef92b31864d4624d58ИК “Изток-Запад” пусна забележителния “Роман за Майка Тереза”. Автор е известният македонски писател Младен Сърбиновски, който е сътворил истинска философска притча за себеоткриването, за житейската мисия, за любовта към другия и основното значение на думата религия: свързвам.

Коя е Майка Тереза? Родена през 1910 г. в Скопие като Агнес Гонджа Бояджиу. По-късно става католическа монахиня. По целия свят е позната като основател на ордена “Мисионери на милосърдието” (1950), известен с мисионерската си и благотворителна дейност сред най-бедните по света. Майка Тереза създава и поддържа редица хосписи, сиропиталища и домове за прокажени в цяла Индия. Носител е на множество награди и отличия.

През 1979 г. е удостоена с Нобелова награда за мир. Умира през 1997 г. в Калкута, Индия.
“Роман за Майка Тереза” изследва историята на малкото момиче от Скопие, което открива призванието си и поема по пътя на вярата и любовта към ближния. Въпреки славата, наградите и популярността тази крехка жена се съхрани като скромна, все същата всеотдайна християнка… Накратко – това е разказ как обикновеният човек може да стане вдъхновение и пример за милиони хора по света, за безрезервната любов, доверието в доброто…

И две думи за Младен Сърбиновски. Той е сред най-талантливите словесни майстори с българско самосъзнание, родени в Р Македония. Изявява се като ярък публицист, оригинален белетрист и драматург. Появява се на белия свят през 1958 г. Завършва социология в Скопие, но дълго време работи като журналист. Прозата му е провокативна, киноматографична, иронична, притежава и запомнящ се поетичен изказ. Писателят категорично отрича лъжите на македонизма и показва българските корени на измислената “македонска” нация. Автор е на редица книги, най-известните сред които са “Година от 13 месеца”, ” рали Марко”, “Хитър Петър”, “Пазач на дъгите”, “Вечният календар на порастването”, “Македонските авгиеви обори”, “Частици нищожност”, “Македонският фауст”, “Зидари на нощта”, “Приказки от долната земя”, “Шашма”. Най-новата му книга е “Роман за Майка Тереза” и вече е по книжарниците. Той е носител на почетното звание академик в Българската академия на науките и изкуствата.

[spider_facebook id=”1″]