hrito_hristovЕвродепутатът Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) е номинирал разследващия комунистическата диктатура журналист Христо Христов за награда на Европейския парламент (ЕП).

От 2008 г. ЕП присъжда наградата на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС.

Селекцията на 47-те лауреати беше извършена от специално жури на ЕП.

“С дейността си на разследващ журналист Христо Христов отстоява свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение. Работата на Христов с архивни документи от ХХ в. нееднократно е изобличавала погазването на тези свободи и редица репресии по време на тоталитарния режим в България”, заявява Ковачев.

Христо Христов е автор на 8 документални книги, 3 документални филма и редица медийни публикации за преосмислянето на комунистическата диктатура, се посочва в мотивите на Ковачев за номинацията. През 2011 г. Христов основава и оттогава поддържа независимия специализиран сайт desebg.

Отличени са и млади спасители

“Днес, 25 години след началото на т.нар. “промени” в България, съм изключително радостен, че Христо Христов получава това признание от ЕП”, е заявил Ковачев по повод решението на журито наградата да бъде присъдена на българския журналист.

През втората половина на декември лауреатите ще получат почетни медали на официална церемония в София. Сред отличените през тази година български граждани са и млади доброволци, които през лятото на 2014 г. участват в спасителните дейности след наводненията във Варна и региона, номинирани от евродепутата Момчил Неков.

На 25 февруари 2015 г. по време на церемония в ЕП в Брюксел журналистът Христо Христов и младите доброволци от Варна ще получат почетни отличия от председателя на ЕП Мартин Шулц.