Снимка: Емил Колев, Хайлайф

За втора поредна година зрителите определиха сериалите на БНТ като най-добрите в телевизионния ефир у нас. Хитовите поредици „Под прикритие“ и „Четвърта власт“ триумфираха със седем награди на вторите годишни награди „Jameson Златна бленда“, които се присъждат след гласуване от публиката и жури от кинокритици и журналисти.

Седем бяха призовете, които националната телевизия спечели в едни от най-престижните филмови награди у нас и миналата година.

И двете най-големи награди – за любим сериал на публиката и най-добър сериал на журито, отидоха при поредиците, продуцирани от Българската национална телевизия. Феноменът „Под прикритие“, който е хит сред телевизионната аудитория на няколко континента, безапелационно събра най-много онлайн гласове от зрителите и за втора поредна година е техният любим сериал. Политическият трилър „Четвърта власт“, който извади на показ тайните на взаимоотношенията между власт, медии и служби, е най-добрият сериал според преценката на журито.

“ Признанието на зрителите и професионалното жури е важно, защото идва в момент, в който предстои да защитя пред мениджърския борд, създаването на втори сезон на „Четвърта власт“ и пети сезон на „Под прикритие“. БНТ е лидер в продуцирането на телевизионни сериали, но за нас е от значение успехът да идва при силна конкуренция. Надявам се комерсиалните телевизии да влязат през следващия сезон в активно производство на водещото за световния телевизионен пазар съдържание – сериалите.  Това е в интерес на зрителя  и на развитието на българския пазар“, каза програмният директор на БНТ 1 и продуцент на двата сериала Севда Шишманова.

Мариан Вълев, който направи една от най-запомнящите се роли като Куката в „Под прикритие“, бе определен от публиката като „Лошото момче на България“. Най-запомнящата се реплика от български сериал също е от „Под прикритие“ – „Много предатели, брат!“ на Захари Бахаров като Иво Андонов.

Като най-добра сюжетна история зрителите определиха драматичната развръзка на войната между комисар Попов (Владимир Пенев) и мафиота Джаро(Михаил Билалов). Взривоопасните им отношения завършиха със смъртта на Петър Туджаров, който бе застрелян от героя на Владо Пенев на гроба на убитата му дъщеря.

Зрелищното преследване на Петър Туджаров от екипа на инспектор Попов  из улиците на Свети Влас от четвъртия сезон на поредицата събра най-много гласове в категорията „Най-добра екшън сцена“. “Киното е добре заснети много добри истории” каза Виктор Божинов, режисьорът на “Под прикритие”, при получаване на наградите за продукцията.

Ченгето под прикритие и водещ на БНТ Ивайло Захариев бе определен от зрителите като откритието на отминалата телевизионна година. ”Ивайло е откритие на БНТ с дебюта си във филма “№1“, което му отвори пътя към каста в сериала” разкри историята на избора на главния герой на “Под прикритие” Боряна Пунчева, ръководител на “Студио Екран” .

На церемонията, която удостои с голямата награда на журито “Четвърта власт” бяха режисьорите Димитър Коцев-Шошо и Стоян Радев и актьорите от сериала Атанас Атанасов, Мила Парушева и Анастасия Неделчева. “Това е сериалът, с който обществената телевизия БНТ започна дебата за необходимостта от безпристрастна и силна журналистика срещу анонимните сайтове, жълти издания и медийни бухалки, които заливат и деформират обществото ни” каза изпълнителният продуцент на поредицата Найо Тицин.