rain-13Обявен е оранжев код за дъжд и гръмотевици в седем области, съобщават от Министерството на околната среда и водите. По данни и прогнози на НИМХ за днес е обявеноранжев код за областите Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Бургас, Ямбол и Сливен. През нощта на 19 срещу 20 ноември ще има интензивни валежи с гръмотевици. Очакват се значителни валежи с количества между 30-50 л/кв.м, но дъждовете ще продължат и през деня на 20 ноември.

Жълт код за дъжд и вятър е обявен в няколко области. В Габрово, Велико Търново и Русев следобедните часове на 19 ноември и през нощта срещу 20 ноември ще има интензивни валежи с количества 20-30 л/кв.м.

Добрич и Варна през нощта на 19 срещу 20 ноември ще има интензивни валежи с гръмотевици. Очакват се значителни валежи с количества 20-30 л/кв.м, но дъждовете няма да спрат и през деня на 20 ноември.

В Хасково, Стара Загора и Кърджали по-късно през деня на 19 ноември и преди полунощ ще има интензивни валежи. Очакват се значителни валежи с количества 20-40 л/кв.м. През следващите едно-две денонощия, вследствие на прогнозираните количества валежи от дъжд, ще започне повишение на речните нива в цялата страна.

Предвид динамичната метеорологична обстановка, както и действието на нарушители на естествения режим на реките, съществува риск от локални внезапни наводнения, предупреждават от МОСВ.

По данни от системата за ранно предупреждение при наводнение за басейните на реките Тунджа и Марица нивото на р. Тунджа в района на град Елхово е около оранжевия праг за предупреждение, като се очаква през следващите дни водното ниво да продължи да се повишава в резултат на прогнозираните валежи. В периода 21-23 ноември е възможно достигането на критичния червен праг за предупреждение, в района на Елхово, посочват от МОСВ.