Сега четете
Изложба „От Античното към Модерното” на Михалис Гарудис

Изложба „От Античното към Модерното” на Михалис Гарудис

Image_1613803_126Изкуството на Михалис Гарудис доказва, че красотата живее във всеки един от нас и зависи от нас да я направим морална категория. Само по себе си изкуството не може без хората и това е философията, която може би ще премени света. Това споделя министър Данаилов, искрен приятел на Михалис.

Галерия „Арте” за трети път представя самостоятелна изложба на Михалис Гарудис. Този път той ще гостува на софийската публика със съвсем нови творби, отбелязва БНР. Заглавието на колекцията е „От Античното към Модерното” – един свят наситен със символи, алегории, метафори и каменни антични мотиви. В традициите на българското изкуство името на Михалис Гарудис се свързва с хиперреализма в живописта.

За Михалис Гарудис смисълът на изкуството е в предметната осезаема същност на нещата, в реалността, пречупена през символната натовареност на виртуозно изобразената конкретика. Емблематична за твореца е съпоставката на реално съществуващо и изобразено.

Живописта на Гарудис, изградена изцяло от противоположности, ни среща с майсторски колажирани реални предмети като камък, дърво, пирони, мидени черупки. И най-вече виждаме новите фрагменти – изящни големи пеперуди, като символ на преходността и неумолимите закони на човешката природа.5260fcfdc5c5831da800e731a10748b0

Михалис е много интересен човек. Той сякаш интуитивно стига до нещата, които иска да изобрази„, споделя Стефан Данаилов. „Той проявява гръцки наивинитет. Имам чувството, че той си е винаги един и същи човек„, казва именитият български актьор.

Вижте и

Михалис Гарудис е роден през 1940 г. в град Димотика, Гърция. През 1965 г. завършва Художествената академия в София, специалност „Живопис” при проф. Илия Петров. От 1986 г. живее и работи в Солун, Гърция. Твори в областта на монументалните изкуства, живописта, колажа. Негови творби са притежание на много музеи и частни колекции в България и в чужбина.

Любословие по bnr.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре