Българското национално радио откри уникална фотографска изложба „Историята на БНР в кадри“, която представя емблематични моменти от 80-годишната история на медията. Фоторазказът на автора Мирчо Сливенски – дългогодишен музикален оформител в Радио София, обединява 40 черно-бели снимки, които са запечатали любопитни моменти и постижения, оставили златна диря в развитието на обществената медия.

„Радиото е моят живот и съдба. В БНР съм живял повече, отколкото в дома си. Снимам от първия ден в който постъпих на работа – 1 март 1960г. Щастлив съм, че тази изложба сбъдна една моя дългогодишна мечта“, разказва развълнувано Мирчо Сливенски, който е уловил с фотообектива и пази в личния си архив над 1000 уникални снимки от създаването и развитието на Радиото.

Повечето от фотосите в изложбата „Историята на БНР в кадри“ се показват пред публика за първи път. Архивните кадри са запечатали: радиодоайена проф. Веселин Димитров; първите записи на легендарния бас Борис Христов; неповторимото изпълнение на „Опълченците на Шипка“ на Константин Кисимов; златното трио на смеха: Георги Парцалев, Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев; старта на емблематичното предаване „Тромбата на Вили“, което първо в ефира започва да търси и открива млади таланти; създателите на легендарното предаване „Спорт и музика“ – носител на наградата „Сирак Скитник“ за 2013, което звучи повече от 50 години в ефира на БНР – Петър /Радио/ Петров, Димитър Кожухаров, Асен Минчев, Иван Пашов, Емил Кожухаров, Калин Катев, Радослав Янкулов; обичаната Гюрга Пинджурова; оперната прима Райна Кабаиванска; генерал Славчо Трънски; писателя Димитър Талев и много други.

„От дете неизменно съм с фотоапарат в себе си. В живота ни има невероятни моменти, които трябва да бъдат запечатани. Не искам да кажа, че трябва да живеем с миналото, но трябва да се помни онова, което ни се е случило и е хубаво да умеем да се учим от уроците на историята. Новите поколения трябва да знаят какво е било преди тях“, признава Мирчо Сливенски.

Заради страстта си да снима получава през годините три наказания: първото от които е заради това, че без разрешение дръзва да снима сградата на БНР. Наказват го и че се опитва да фотографира гостуването на американската посланичка в студиото на Радио София през 60-те години. Спомня си с усмивка тези свои премеждия и съжалява единствено, че заради тях са му отнети безценните негативи.

Фотоизложбата „Историята на БНР в кадри“ е част от събитията посветени на 80-годишнината на обществената медия и може да бъде видяна в Мраморното фоайе пред Първо студио на БНР до края на месец ноември.

###
На снимката: „Минути след откриване на изложбата“ : Васил Чобанов – директор на програма „Хоризонт“, Албена Миланова – директор „Международно сътрудничество“, Димитър Палашев – дългогодишен звукорежисьор, Михаела Божидарова – изпълнителен директор на БНР, Мирчо Сливенски – музикален редактор и фотолетописец на БНР, Захари Миленков – дългогодишен ръководител на Златния фонд на БНР и уредник на Музея за история на радиото, Цветанка Станишева – директор „Финанси“ и инж. Георги Хлебаров – директор „Техника“.IMG_4581.JPGIMG_4581-0.JPG

IMG_4581-3.JPG