Сега четете
Вестниците в сряда, 12 ноември

Вестниците в сряда, 12 ноември

pregled na pechataПървите действия на новата власт са водеща тема за всекидневниците

„Финансовите проблеми на държавата се дължат на грешно планиране на очакваните постъпления, лошото управление на еврофондовете и спирането на много от тях, каза днес министърът на финансите Владислав Горанов, след заседанието на МС, на което се гласува актуализацията на бюджета за годината. Той посочи, че 670 млн. лева е очакваното неизпълнение по ДДС за годината, а от акцизи ще постъпят с 318 млн. лева по-малко. Прогнозите за приходите от корпоративния данък се разминават с почти 79 млн. лева.

След ремонта на основния финансов документ на държавата нетното му увеличение е с 278 млн. лева, като дефицитът ще стане 2.676 млрд. лева.

„Към тази сума трябва да се добавят и допълнителните разходи по бюджета на НЗОК и осигуряване на средства за непланиран дефицит за средства от ЕС по бюджета на националния фонд. С тези допускания общият дефицит на консолидираната фискална програма се очаква да достигне малко под 3 милиарда лева или 3.7% от БВП.
Горанов обясни, че правителството е обсъждало да се впише в досегашните 3 на сто дефицит, като остави задълженията за догодина, но е взето решението да не се трупат дългове към бизнеса, да няма забавяне на заплати на държавните служители и да не се пренебрегва програмата за борба с болеста „син език“ по животните. „Не искахме да прехвърляме грешките на предишното правителство за следващата година“, обобщи финансовият министър.
След днешното решение обаче е възможно да бъде стартирана процедура срещу България за свръхдефицит, каза Горанов. „Ще обясним на нашите колеги в Брюксел от какво се е породил и ще предприемем необходимите стъпки максимално бързо националните публични финанси да бъдат вкарани в рамката на 3 %, което договорът за функциониране на ЕС изисква“, поясни той…“ – в. „Дневник“.

„Томислав Дончев: Задава се ужасяващ риск от загуба на средства, поради по-нисък обем плащания в рамките на годината
„До края на годината остават 30 и няколко работни дни и няма, каквато и да е хипотеза да се плаща от новия програмен период. За съжаление дори и най-амбициозните прогнози показват, че напредъкът е толкова скромен, че плащания по едва ли би имало преди средата на следващата година, говорим за програмния период 2014-2020 година“. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев пред бТВ по повод плащанията по еврофондовете за България.
„Отделно, като допълнително изменение на драмата или катастрофата, аз не обичам такива изрази, от текущия програмен период имаме две все още спрени Оперативни програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“. Имаме амбицията „Околна среда да бъде размразена в рамките на дни или на седмици, в най-лошия случай до края на месеца, а борбата е парите за „Регионално развитие“ да бъдат размразени до края на годината.
Задава се ужасяващ риск от загуба на средства, поради по-нисък обем плащания в рамките на годината, отколкото е предписано. Оттук нататък всеки работен и всеки почивен ден ще се води борба да могат да бъдат разплатени повече пари, за да можем да намалим загубата.
„Еврофондовете са 72% от целия финансов ресурс, влизащ в икономиката ни, затова не бива да ги губим“, каза вицепремиерът и министър по еврофондовете…“ – в. „24 часа“.

„Първо разногласие между управляващите партии. „Патриотичният фронт“ и АБВ, които крепят кабинета, във вторник се противопоставиха на решение, лансирано от ГЕРБ и Реформаторския блок.
Двете формации отказаха да подкрепят промени в Закона за държавната собственост, които трябва да ускорят няколко важни инфраструктурни проекта – метрото, Южната дъга и Северната тангента в София. А аргументът им бе, че не са се запознали с текстовете, които са публично достъпни от дни.
Против гласуваха и БСП и Атака.“ – в. „Стандарт“.

„ГЕРБ смята да предприеме сериозни промени в изборното законодателство, с които да въведе задължително гласуване от догодина и да се „тества“ още на местния вот. Това се разбра от думите на зам.-председателя на формацията Цветан Цветанов. Идеята за принудителен вот се обсъжда отдавна в партиите от сегашното мнозинство. ГЕРБ внесе подобно предложение за промяна в Изборния кодекс миналата зима, но то бе отхвърлено от БСП. Тогава един от авторите на кодекса – Мая Манолова, обяви, че задължението противоречи на конституцията. Готвеше се и запитване до Конституционния съд, което така и не бе внесено.
Сега обаче ГЕРБ има солидна подкрепа за предложението си. „За“ са СДС и „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок. Но най-запалените привърженици на задължителното гласуване са в Патриотичния фронт, които неведнъж са изтъквали, че това е начинът да намалеят купените гласове и влиянието на ДПС. Преди няколко дни патриотите поискаха местните избори догодина да се съчетаят с референдум по няколко теми, като един от въпросите да е задължителното гласуване. Такова допитване се подкрепя и от АБВ.
Цветанов обеща да се търси консенсус по темата, като за разговори ще бъдат поканени всичките осем парламентарно представени партии. Дискусиите ще започнат веднага след гласуването на правилник на новия парламент и структуриране на комисиите в НС и най-вече на правната, където ще се обсъждат поправките в Изборния кодекс.
Неочаквано ГЕРБ може да се сдобие и със съмишленици в БСП. Членът на временната правна комисия от соцпартията Филип Попов заяви пред „Сега“, че лично подкрепя идеята, но обсъждането й в ПГ на червените тепърва предстои. Според него подобна промяна трябва да обхване всички видове избори…“ – в. „Сега“.

Развоят на събитията около КТБ неизменно е на страниците на всекидневниците.

„Близо 24 часа след като от Софийския градски съд (СГС) не успяха да обяснят защо липсва протоколът от първото разпределение на делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ), отново се появиха съмнения в начина, по който делото е разпределено.
В протокол от новото (второ) разпределение, направено днес има нов номер на делото,  различен от този вчера. При проверката му в информационната система на Софийския градски съд излиза „няма такова дело“.
От качения протокол се вижда, че случаят е разпределен на съдия Иво Дачев (след като командированият съдия от Софийския районен съд Калинка Илиева се оттегли от процеса по-рано днес), но от документа става ясно, че и входящият номер е различен от вчерашния.  Това е странно, защото при внасянето на искането за несъстоятелност от БНБ се слага един номер, който няма защо да бъде променян.
В качения днес протокол, от вчерашното разпределение, входящият номер е 07459. Днешният номер е  07699 (разликата е повече от една цифра). При пускането му в информационната система на съда на новия номер излиза: „Няма такова дело“. При проверка на стария номер, в системата е отразено само, че съдия Илиева се е оттеглила…“ – в. „Дневник“.

„Започва прекрояване на закони заради КТБ
След съмнения за нагласен избор съдийката по делото за фалита на Корпоративна банка си направи отвод
Новото правителство се захвана да поправя закони заради КТБ още на първото си заседание. Промените засягат вложителите със „специални“ лихви, цесиите и финансирането на недостига на Фонда за гарантиране на депозитите. Те са предложени от Министерството на финансите и са включени в проекта за актуализация на бюджет 2014 – в преходните разпоредби.
Една от поправките уточнява изрично, че защитата по Закона за гарантиране на влоговете не се отнася за депозити, които към поставянето на банката под особен надзор са били с висока лихва, договорена индивидуално – независимо че след влизането на квесторите лихвите са били намалени до средните за банковата система равнища. Уточнението се прави, за да се парират възможни дела от депозанти, които ще претендират за гаранция по влоговете си, защото към датата на отнемане на лиценза на банката те вече са били с ниски лихви. Неколцина юристи вече коментираха, че сегашните разпоредби на закона са неясни и подобни дела могат да бъдат спечелени, което би увеличило сериозно разноските на фонда гарант. Според финансовия министър Владислав Горанов целта на промяната е тези рискове и неясноти да бъдат премахнати.
Засега се знае, че в КТБ сумата на защитените от закона депозити е 3.7 млрд. лв…“ – в. „Сега“.

„До 2 млрд. лв. заем ще бъде отпуснат от централния бюджет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, реши вчера правителството на първото си извънредно заседание. Целта е така да се покрие недостигът, необходим за изплащане на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ). Сумата на защитените влогове е общо 3,7 млрд. лв., а в гаранционния фонд има само 2,1 млрд. лв.
В актуализацията, подготвена от служебния кабинет, се предвиждаше фондът сам да вземе заем, а държавата да го гарантира. Единствено в случай че фондът не успее да се финансира от пазара, бюджетът трябваше да подсигури средства.
„Държавата трябва да си поеме отговорността“, коментира вчера новият финансов министър Владислав Горанов. Според него не е сега моментът да се правят експерименти дали гаранционният фонд може да се финансира сам. Освен това лихвените нива по един такъв заем ще са много по-високи в сравнение с финансиране, осигурено от държавата.
Горанов подчерта, че заемът, предоставен на фонда, няма да е безлихвен…“ – в. „Труд“.

Вижте и

„Пускат нов дълг на международните пазари в размер до 3 млрд. лв.
Корпоративна търговска банка (КТБ) ще може да се продава на части, а не само като цяло предприятие. Това предвиждат промени в Закона за банковата несъстоятелност, които ще бъдат направени заедно с актуализацията на бюджета и във вторник бяха приети на първото заседание на новото правителство.
Финансовият министър Владислав Горанов поясни, че това се прави „за по-лесното управление на процеса на евентуална бъдеща несъстоятелност на КТБ“.
Предложението е на Фонда за гарантиране на влоговете, въпреки че е внесено от МФ, изясни министърът. Така се избягва процедурата за продажба на КТБ на търг или публична продан, коментират финансисти. С промените в закона се уточнява и редът, по който бюджетните организации, чиито пари в КТБ са гарантирани с държавни ценни книжа, ще получат парите си. Срокът за това ще се определи от МС, но няма да е по-дълъг от 1 февруари 2015 г.
Нови текстове в закона са предложени и за изясняване на влоговете, сключени по т. нар. преференциални или привилегировани лихвени условия. „Идеята е преценката по отношение на това кои лица имат право и дали те са ползвали преференциална лихва се насочва към датата на квестурата, а не към датата на отнемане на лиценза“, поясни Горанов. С промените се дава възможност изплащането на защитените влогове да става през няколко, а не само през една банка…“ – в. „Стандарт“.

Кражбата на „тефтерчето“ на Филип Златанов също е сред топ темите на всекидневниците.

„Тефтерчето на бившия председател на Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов е било откраднато от колата на вещото лице – Стефан Бенчев, ангажирано с повторната експертиза на записите в него, съобщи БНТ, като се позова на информация от съда.
Заедно с тефтерчето, в което се смята, че с инициали са посочени хора от властта и дава доказателства за десетки манипулирани преписки по сигнали за конфликт на интереси, са откраднати и други документи по делото.
Повторната експертиза на записите беше назначена, защото предишната беше направена на копираните страници, а не на оригиналните. На първа инстанция Филип Златанов беше осъден на 3.5 години затвор. За 20 ноември беше насрочено новото заседание по случая на Софийския апелативен съд.
„Ще се работи по всички версии при разследването на изчезналите тефтерчета на Филип Златанов“, каза по „Нова телевизия“ министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той посочи, че е запознат със случая единствено от публикациите в публичното пространство, но ще изиска информация по него от полицията и прокуратурата…“ – в. „Дневник“.

„Крадци са задигнали случайно тефтерчетата на бившия шеф на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов от колата на експерт графолог, който ги връщал в следствието. Те са искали пари и не са предполагали какво точно задигат, гласи основната версия на следователите.
Апашите грабнали чантата на вещото лице Стефан Бенчев, докато той поправял спукана гума в кв. „Овча купел“ в София. Отмъкнали черна чанта със 180 лв., лични документи и бележниците на Златанов.
Тефтерчетата в цвят черен и бордо се прочуха преди година и половина. Тогава стана ясно, че Златанов е записвал в тях указания кого да „удари“ и кого да „отложи“.
Вчера магистрати прогнозираха, че изчезването им може да попречи на делото срещу Златанов пред втората инстанция – Софийския апелативен съд. То е за престъпление по служба и по него висшият чиновник бе осъден на три години и половина затвор.
Експертът Бенчев съобщил за кражбата в 6-о РУ миналата сряда. В обясненията си написал, че сред изчезналите вещи има и доказателства. Бенчев получил тефтерите на 30 септември – 5 дни след като следовател му възложил почеркова експертиза във връзка с друго разследване срещу Златанов за търговия с влияние. На 29 октомври следователят поискал бележниците заради заседание в апелативния съд на 20 ноември.  Бенчев днес не бе открит за коментар…“ – в. „24 часа“.

„Експертът Стефан Бенчев не е извършил нарушение, пренасяйки в личния си автомобил тефтерите на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, които са основно доказателство по делото срещу него. Това съобщи вчера говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Павел Панов.
Вчера СГП образува проверка, след като се сезира от публикацията на „Труд“ за кражбата на тефтерите от колата на Бенчев. Прокурор Панов обясни, че веществените доказателства не са били със специален режим и че било практика експертите да ги съхраняват у дома си.
Ударът на апашите е бил миналата сряда на бул. „Монтевидео“ в столичния кв. „Овча купел“. Според МВР обирът бил извършен по т.нар. метод „Спукана гума“. Докато Бенчев пътувал към следствието, за да върне тефтерите, гумата му спаднала. Той спрял и излязъл от колата, за да я види. Докато се суетял около автомобила, крадците отмъкнали незабелязано чантата с тефтерчетата.
Жалбата за кражбата е подадена в Шесто РУП на следващия ден. Според полицейски източници Бенчев не е съобщил, че става въпрос за тефтерите на Златанов. Затова и разследването за липсващите бележници било образувано едва вчера.
Следовател е изискал от Бенчев да върне тефтерите на 29 октомври, а до деня на кражбата – 5 ноември, той така и не го е сторил…
Бенчев е бивш служител на МВР. До 2007 г. работел в Националния институт по криминалистика и криминология. Тогава се пенсионирал. После бил вписан като вещо лице в списъка на Софийския градски съд. Вчера той не бе открит за коментар…“ – в. „Труд“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре