Сега четете
„Завесата“ от Милан Кундера

„Завесата“ от Милан Кундера

zavesata1_Layout 1Излезна от печат „Завесата“, едно завладяващо есе за изкуството на романа, подписано от неподражаемия Милан Кундера.

„Завесата“ (превод: Росица Ташева; стр. 184, цена: 18 лв.) се състои от седем части:

Съзнание за приемственост
Die weltliteratur
Да стигнеш до душата на нещата
Що е романист
Естетика и съществуване
Разкъсаната завеса
Романът, паметта, забравата.

Как така изпитваме естетическа наслада, докато слушаме соната на Бетовен, но не и като слушаме друга в същия стил и със същия чар, подписана от наш съвременник? Този текст ни напомня, че от произведенията на изкуството няма да остане много, ако ги откъснем от историята на тях¬ното изкуство. За Кундера „завесата“ представлява онази готова представа за света, която всеки от нас носи – един предварително изтълкуван свят. Задачата на романиста е да скъса тази завеса и да покаже на читателя какво се крие зад нея. Защото историята на изкуството е тленна, уверява ни авторът, докато бръщолевенето на изкуството е вечно.

Вижте и

Милан Кундера е роден през 1929 г. в Бърно, Чехословакия, но от 1975 г. живее във Франция. Даровит новелист с ефектен модернистичен стил, той постига международна популярност с произведения като „Книга за смеха и забравата“, „Смешни любови“, „Животът е другаде“, „Валс на раздяла“, „Безсмъртие“, „Шегата“, „Самоличност“ и „Непосилната лекота на битието“ (екранизиран през 1988 г. под режисурата на Филип Кауфман). Творчеството на Кундера е израз на съпротива срещу традиционните методи за съблазняване на читателя, а всяко негово произведение е свързано с другите по силата на една завладяваща полифония на емоции, мисли и преживявания.

Издателство „Сиела“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре