socialmediaworldВ последните няколко години все по-често четем относително дълги статии, посветени на влиянието на социалните мрежи върху комуникацията в ежедневието ни. Не само тази във физическия свят, но и в медии на ръба на дигиталното като телефонните разговори, мейла и дори IM.

Според защитниците на теорията, че именно социалните мрежи са виновни за тоталното алиениране (което всъщност далеч не е толкова тотално), хората преди Facebook и Twitter са били безгрижни волни души с леки нрави, които са отдавали поне 1/3 от ежедневието си на фриволна комуникация. В градския транспорт, по улицата, в парка, на работа, всичко са били умели комуникатори, които за няколко кратки години губят всички свои възможности заради злия гений на подмолния Марк Закърбърг. Не звучи логично, нали?

Рядката комуникация не означава асоциалност Изискванията към комуникацията на съвременното общество са невероятно завишени по не напълно ясни причини. Все повече колеги и приятели са склонни да вярват, че дори няколко минути мълчание или кратък имейл без емотикона в края означават, че имаме тежки емоционални проблеми или, накратко, сме асоциални. Краткият изказ и избягването на ненужната комуникация или празни приказки, на английски добре определена като “small talk”, винаги е била присъща на хората, които ценят времето си.

В този ред на мисли, именно от там произлиза идеята за личния асистент, по-известен по нашите географски ширини като “секретарка”. Установяването на подобно условие, необвързано с технологиите, е важно.   Снимката с вестниците е показателна Ако сте използвали интернет повече от десет минути в последната година, най-вероятно сте попадали на сравнението на снимки от близкото минало и днес, в което всички четат вестници/използват смартфони и таблети.

Определено използването й като пример е лесен ход от моя страна, но смисълът, който предава, е категоричен: хората могат да открият метод за избягването на комуникацията навсякъде, във всяка епоха, дори да се намират в абсолютен вакуум. Именно тук е важно да не забравяме, че не всички форми на комуникация са желани.

Наистина ли хората преди смартфоните са искали да общуват непрекъснато в… градския транспорт? Склонен съм да отговоря отрицателно.   Статията продължава на следващата страница.
Източник: www.hicomm.bg  Автор: Автор: Дарин Димитров, Дата: 11.11.2014 07:30

[spider_facebook id=”1″]