Сега четете
Георги Марков вместо Елин Пелин  

Георги Марков вместо Елин Пелин  

Snimka Elin PelinВ София, квартал Лозенец, площад Журналист, усилено се подготвя поставянето на  паметник. На мястото на единствената чешмичка в градинката на площада вече е изграден постамента. Очаква се статуята и тържественото откриване.

Дотук добре, но според надписа на строителната площадка паметникът ще бъде на Георги Марков. Който никога не е живял в този квартал и няма нищо общо с атмосферата в този район. Иначе само на стотина метра, фронтално срещу бъдещия паметник е къщата на легендарния Борис Пожаров, един от основателите на Народния театър, съвсем наблизо са домовете на Сирак Скитник, Елин Пелин, Валери Петров, Олга Кирчева, Констанца Кирова, Кръстьо Сарафов и ред други творци от тяхната величина.

Решението, пак според надписа на строителната площадка, е на Столичния общински съвет, който явно е поставил творчество на Георги Марков като писател и драматург над творчеството на изброените художници, актьори, писатели.

Или се е подчинил на политическата конюнктура за дейността на дисидента Георги Марков, която надали ще надживее времето си така, както Елин Пелин, например, е надживял своето време. И е останал в българската културна история може би за вечни времена. Без паметник.

Вижте и

Проф. Владимир Михайлов,  доктор на изкуствознанието, специално за Любословие, София 06.11.2014

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре