Сега четете
Министър Танев: Ще се опитаме кооперативно да направим реформи

Министър Танев: Ще се опитаме кооперативно да направим реформи

 

T_Tanev1_finalТой е един от създателите и дългогодишен ръководител на катедра „Политология“ в Алма матер.  Ръководи и преподава в катедра „Публична администрация“ на СУ. Преподава още в НБУ и в Американския университет в България.Владее английски, руски, немски и унгарски език. Автор е на книгите „Анализ на публичните политики“, „Политическа култура“, „Стратегическо управление на публичната сфера“. Това е новият министър на образованието – политологът проф. Тодор Танев. Министър Танев е гост в предаването на бтв „Лице в Лице“, където представя себе си и своите възгледи.

Министър Тодор Танев цял живот се е занимавал с преподаване. „366 месеца аз преподавам. Аз съм заклет даскал, потомствен , образовал съм по стратегическо мислене ред директори на училища. Включително съм образовал по стратегическо мислене ред училищни директори“, допълни той.„Образованието на всеки от своите етапи се нуждае от сериозни реформи“, смята представителят на Реформаторския блок.

По думите на професора, той разбрал за избора си едва десетина дни преди назначението. Но въпроса „Кой“ го е предложил, той отговори: „Няма такъв човек“. Името му било спрягано, тъй като бил познат от участието си в Гражданския съвет на Реформаторския блок. Една от моите специализации е добро управление. А то е тема на 21 век. Част от доброто управление е управлението в съгласие. В Реформаторския блок са преценили, предполагам и в ръководството на ГЕРБ, че моята биография е достатъчно добра, разказа той за назначението си.

Никой не е по-висок от образованието, това е слънцето на науката, това е слънцето, което ние наричаме нашите деца. Ще се опитаме кооперативно да направим някои важни реформи и ще подадем топката на следващите, които да ги продължат, тъй като нашето образование, както науката и изследванията, се нуждаят от сериозни реформи, поясни министъра.

На въпрос дали Бойко Борисов ще му бъде пряк началник проф. Танев отреди ключова роля на Комисията по образование и нейния състав, които имат насочващи и контролни функции.

Вижте и

Бойко Борисов за пръв път го видях преди два дни. Той е земен, интересен човек. “. На въпроса дали това е истинското поведение на Борисов, министърът отговори: „Мисля, че е едно от неговите истински поведения и че няма да се върне към старото“.
Едва ли  сред партийните ръководители има такъв, който пасва на българската политическа култура. Той вече не е човек от първото правителство, той резонира със собствените ми трептения. Според министър Танев премиерът няма да се върне към старото управление. Като Не ми бе по вкуса футболни агитки да бъдат викани за граждански протести, припомни проф. Танев.

Относно радикалните възгледи и страха от реформи в съдебната система  професорът се надява, че ще се появи капацитет и настъпи момент това да започне да се решава. Мерките са пожарникарски , по важно е да се тласне България в някаква  конкретна здравословна посока. Имаме проблем т.е. дефицит в посоката на стратегическото мислене. На повърхността нямаме стратегия, сподели професорът.
„Нямам никаква идея кои ще бъдат моите заместници“, каза още Танев и изтъкна, че тяхното назначаване е работа на министър-председателя. Спрягат се имена, говори се за биографии. В крайна сметка ще ги предложи премиерът, но не еднолично. Въпреки това той е уверен, че поне за негови ресор Борисов няма да вземе решението еднолично и ще се допита до него и до останалите партии. Танев е получил уверението, че „Борисов няма да прави еднолични решения под никаква форма“.
Според проф. Танев реформата в образованието прилича на реформа на гробища, тъй като няма подкрепа отвътре.

По статията работи Мария Николчева; Информация: frognews.bg, снимка: Интернет

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре