Snimka Elin PelinВ София, квартал Лозенец, площад Журналист, усилено се подготвя поставянето на  паметник. На мястото на единствената чешмичка в градинката на площада вече е изграден постамента. Очаква се статуята и тържественото откриване.

Дотук добре, но според надписа на строителната площадка паметникът ще бъде на Георги Марков. Който никога не е живял в този квартал и няма нищо общо с атмосферата в този район. Иначе само на стотина метра, фронтално срещу бъдещия паметник е къщата на легендарния Борис Пожаров, един от основателите на Народния театър, съвсем наблизо са домовете на Сирак Скитник, Елин Пелин, Валери Петров, Олга Кирчева, Констанца Кирова, Кръстьо Сарафов и ред други творци от тяхната величина.

Решението, пак според надписа на строителната площадка, е на Столичния общински съвет, който явно е поставил творчество на Георги Марков като писател и драматург над творчеството на изброените художници, актьори, писатели.

Или се е подчинил на политическата конюнктура за дейността на дисидента Георги Марков, която надали ще надживее времето си така, както Елин Пелин, например, е надживял своето време. И е останал в българската културна история може би за вечни времена. Без паметник.

Проф. Владимир Михайлов,  доктор на изкуствознанието, специално за Любословие, София 06.11.2014