Днес, 8 ноемSv.Arh.Mihail1ври,  празнуваме Архангеловден. На този ден църквата почита паметта на Свети архангел Михаил. Празникът е известен и с имената Хрангеловден, Свети Рангел, Рангеловден. Oсновната насоченост на обичаите през този ден и името на празника се определят от вярването, че Свети Рангел е един от шестимата братя, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите. Той вади душата на човека и затова е наречен душевадник. Свети Архангел Михаил символизира тържеството на доброто, на светлината, на справедливостта и се изобразява в църковната иконография с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. Празникът е един от най-големите поменални обреди в календара на българина и е предшестван от Архангелова задушница, която се отбелязва в първата събота преди Архангеловден.

Днес традиционно се приготвя „рангелово блюдо“ (рангелов хляб), който е в чест на светеца и се разчупва над главата на най-възрастния мъж в къщата, а след това той полива хляба с вино и измолва светците за благословия с думите Свети Архангеле, свето Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме Ви и сечем колач, да се роди ръж до тавана!”. Обичай било и да се раздава жито, като всеки го поемал с две ръце и изричал: “Колкото зърна, толкова купи и здраве”.  

135236022027450

На трапезата ни за Архангеловден присъстват ястия с овнешко, шилешко, пилешко – гювечи, ябълки и други сезонни плодове, жито, фасул, овнешка пастърма, червено винце и разбира се обредна пита. Хлябът се разчупва на кръст високо над главите от най-възрастния мъж, който го полива с вино за плодородие на пшеницата и житото през годината.
На този празник имен ден имат хора с имената Ангел, Ангелина, Лина, Архангел, Михаил, Михо, Михаела, Михайлина, Милко, Милка, Мила, Милена, Емилия, Емил, Рангел, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко Райка, Рая, Радко, Радка, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Рачо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Геле, Ханка.

Честит празник!

Любословие по novaNews.bg; Снимки: Интернет.