Сега четете
Дни на творчество в чест на Павел Вежинов

Дни на творчество в чест на Павел Вежинов

10685744_548011711997631_2002324515728141305_n
На 9 ноември 2014 год. се навършват 100 години от рождението на един от най-обичаните български журналисти, писатели-белетристи и сценаристи – Павел Вежинов. Големият писател е роден на 9 ноември 1914 г.
С документалната изложба ,,Звездите над нас” тази вечер бяха открити  честванията на годишнината от рождението на писателя. Тържественото откриване се проведе в мраморното фоайе на Столичната библиотека. Кметът на София Йорданка Фандъкова и директорът на Столична библиотека дариха на читалищните и училищните библиотеки от издадените за юбилея романи „Нощем с белите коне“ и „Бариерата“. В кино „Одеон“ пък от днес започва седмица на филми по сценарии на Вежинов.

На 13 ноември от 19 ч. пак в Столична библиотека ще бъде открита изложба на премиерата на новото издание на „Нощем с белите коне“ Експозицията е посветена на романа и неговите адаптации. За първи път на едно място ще бъдат събрани всички оригинални издания „Нощем с белите коне“ на български и на чужди езици. Акцент са лични вещи на писателя (чието истинско име е Никола Делчев Гугов), които ще напуснат за първи път семейния архив, както и оригинални негови портрети.

Вежинов е автор на множество сборници с разкази („Улици без паваж“, „Дни и вечери“, “На пост” „Дъх на бадеми“, „Сините пеперуди“,”Синият камък”), повести („Бариерата“, „Езерното момче“, „Втора рота“, „Далеч от бреговете“, “Произшествие на тихата улица”), романи („Синият залез“, „Звездите над нас“, “Малките приключения”, „Гибелта на Аякс“, „Нощем с белите коне“, „Малки семейни хроники“) и филмови сценарии („Бариерата“, “Следите остават“, „Зарево над Драва“,„Тримата от запаса“„ Специалист по всичко“, „Среднощна среща“, „На всеки километър“, „Нощем с белите коне“, „Произшествие на сляпата улица“).

Пристъ­пвашbarierata-pavel-vezhinovе пред мен с малко странна походка – много лека и малко скована в същото време – като гълъб или като чайка, която предпазливо крачи по мокрия пясъчен бряг. Беше облечена в евтина басмена поличка и някак­во черно елече – и двете доста омачкани. Не носеше чо­рапи, макар че пролетта беше доста хладничка. Нямаше чанта или джобче по дрехите, не държеше в ръцете си ни ключ, ни дори носна кърпичка – приличаше наисти­на на птичка божия, която спи нощем по клоните на дърветата. (откъс от „Бариерата“)

Всичко оставено от Павел Вежинов е класика! Той остави творби, които, продължават да вълнуват и обогатяват и такава ще е съдбата им и в бъдещето. Събитията са част от културната програма, организирана от Столична библиотека, съвместно с много институции и партньори в месеца на Павел Вежинов, която се провежда под патронажа на Йорданка Фандъкова – кмет на София. Организатори са издателствата „Ентусиаст“  и „Сиела“.

Вижте и

Любословие по:  http://clubz.bg/; снимки: Интернет

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре