2Въпреки ниските температури, доброволческата акция на БНТ 2 за спасяване на Панчаревското езеро обедини десетки хора. Благодарение на техните усилия, разделно бяха събрани над 100 чувала битови отпадъци. БНТ 2 организира кампанията след серия от репортажи, в които бе показано потресаващото състояние, в което се намира водния басейн и бреговете му.

През уикенда доброволците успяха да почистят огромна част от брега и самото езеро от боклуци, трупани в продължение на години. Хиляди пластмасови бутилки, найлонови торбички и опаковки, фасове и дори дрехи – на това се натъкнаха доброволците не само около, но и в Панчаревското езеро. На места боклуците, затрупани под камъни, храсти и кал, бяха образували цели сметища.

„Лошото е, че хората продължават да изхвърлят безнаказано отпадъци, където им падне. Много искам да ги попитам, дали и вкъщи изхвърлят фасовете на килима? И ако не, защо го правят навън? Там също е нашият дом, и всички ние трябва да го пазим чист“, каза директорът на Дирекция „БНТ Свят и региони“ Екатерина Генова, която също се включи активно в акцията.

„Редно е институциите да влязат в роля и да подобрят контрола върху безразборното изхвърляне на боклуци. Явно трябва да се стреснем и някой постоянно да ни следи, за да се научим как да пазим и обичаме природата си“, коментира Карина Караньотова, репортер и инициатор на кампанията. Тя допълни, че акцията ще има продължение напролет.

DSC03767

Доброволците информираха рибарите и преминаващите хора за опасността от изчезване на Панчаревското езеро, вследствие на замърсяването. Кампанията на БНТ 2 активно призовава хората да пазят и да бъдат отговорни към природата.

Акцията се осъществява и със съдействието на “Екобулпак” и Столична община.