Сега четете
Една предпочитана практика на PR-a

Една предпочитана практика на PR-a

prРедица европейски и американски пиар специалисти в последните години предпочитат да изпращат изявление от името на дадена личност, вместо прессъобщение.

Тази практика се прилага най-често в случаите, когато има вече потвърдена голяма новинарска история. Например продажбата на спортист на друг отбор. Или заемането на висша ръководна позиция на даден нов или познат кадър на компанията. Изявленията са полезни на репортерите също, когато е сключена дългоочаквана сделка за продажба и журналистите имат нужда от допълнителна информация по формата на цитат, за да съставят текста си.

Пиар изявлението се изпраща на печатните и електронни медии, за да го цитират или на телевизиите, за да го прочете водещият на новините. Смята се, че то се пише, когато изглежда безсмислено да се изпраща подробна информация за сделката или трансфера и е по-полезно по-скоро да бъде одухотворена историята с думите на реален участник. Освен това е полезно в кризисния пиар, когато отделът по комуникации смята, че отговорното лице не е готово да говори на живо за проблема, а медиите имат нужда от негови думи, за да не се забави публичният отговор в кризата и да не тръгнат спекулации и слухове.

Какво представлява изявлението, написано и изпратено от пиара?

То е дълъг цитат от името на даден човек. Но не по-дълъг от половин страница. Как се пише? След като се разговаря с конкретната личност, която представлява интерес за журналиста и има отношение към новината, изявлението се пише от първо лице. Без да се поставят кавички – практиката в някои европейски държави и в САЩ е наложила изявлението като инструмент на външните комуникации и е ясно, че става дума за дословен цитат от името на някого.
Ето един пример от Щатите, където тази практика е по-популярна:
Изявление от Джо Футбол във връзка с продажбата му на отбора Джайънтс
Да играя за Джайънтс е голяма радост за мен. (примерно – б.р.). Оценявам това, което ме научиха в Райдърс, но виждам, че с идването на новия им треньор и смяната на мениджмънта искат да установят нова система от играчи, която залага на различни лица. Няма лошо. И аз продължавам напред.

Вижте и

Джайънтс са добро попадение в кариерата ми и се радвам, че ще намеря нов дом там. Запознах се с треньора и останалите играчи тази сутрин. Стори ми се, че ще се разберем.
Лекарят ми каза, че рамото ми е добре, така че ще мога да хвърля всички сили в играта и да помогна колкото мога. А и да се докажа в новия отбор.

Текстовете на изявления, изпратени от пиар специалисти, се смятат за удобни за двете страни – както за репортера, който иска да цитира човек в центъра на събитието и му трябва информация бързо, така и за пиара, защото често в разгара на събитието няма време и смисъл да се пише прессъобщение.
Източник: MarketingAbout.com/manager.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре