Сега четете
Биляна Гавазова пред 24 часа: За кулинарията и журналистиката

Биляна Гавазова пред 24 часа: За кулинарията и журналистиката

Biliana_Gavazova_25Биляна Гавазова пропускала първото ядене за деня, преди да започне да води “Тази сутрин” по Би Ти Ви. Журналистката карала на празен стомах до обяд. Но откакто започнала да става в 4-4,30 сутринта, за да е навреме в телевизията, режимът ѝ се променил. “Започнах да закусвам. Нещо, което винаги съм пропускала преди и съм изкарвала до обяд само на кафе. Този режим е много измамен и труден, защото те преследва нерекъснато чувство на глад и човек лесно може да му изпусне края”, казва Биляна Гавазова.

Самата тя обаче никак не му отпуска края, що се отнася до всекидневното меню. От години Биляна спазва свой идивидуален режим на хранене, който изключва всички сладки, пържени и мазни храни и хляб. Не яде никакви вафли, чипсове, снаксове и така нататък. Затова никога не ѝ се е налагало да спазва конкретни диети – смята, че те са временно решение на проблема. И винаги, когато има време, спортува. Старае се да пие много течности особено чай с мед през зимата. А в хладилника ѝ винаги има месо. Журналистката яде и свинско, и пилешко, и риба. Според нея месото е важно за организма, затова не го е изключила от менюто си, даже напротив.

От това лято сутрин журналистката хапва бисквити или някакъв плод. Смята, че обядът е най-важното ядене за деня, затова той е най-обилен – супа и салата. “На вечеря си позволявам месо или риба, гарнирани със зеленчуци. Понякога вечерята може да бъде още по-лека – само вкусна салата. Предпочитам да хапвам често, но по малко.

Между основните хранения залагам на сурови ядки, фрешове и плодове”, обяснява Биляна Гавазова. Когато се прибере от Би Ти Ви към 13-14,00 ч следобед, водещата ляга да поспи, за да събере сили за останалата част от деня. След което става и отива на аеробика, ако няма други планове. Вечер ѝ се доспива рано – ляга си около 21,30-22,00 ч.

Затова не ѝ остава много време за готвене през седмицата. Кулинарства по-рядко, отколкото ѝ се иска, и то основно през уикенда, когато е по-свободна, и гледа да приготвя ястията по здравословен начин. “С малко хитрост всяка една жена може да бъде вълшебница в кухнята”, казва Биляна.

Обикновено тя обича да изненадва гостите си с нетрадиционни ястия, рецептите за които открива в интернет. Приготвя и паста и италиански специалитети. Но страстта ѝ си остава българската национална кухня.

Когато иска да е безупречна, винаги звъни на майка си по телефона, докато готви. Родителите ѝ живеят в Шумен. Биляна се прибира в родния си град рядко, защото няма много свободно време. Особено от юни – оттогава води сутрешния блок. “Успявам да пътувам до Шумен по 3-4 пъти в годината”, казва тя.

Освен до майка си тя се допитва за рецепти и до по-голямата си сестра Елмира, която също е запален кулинар.

Журналистката може и да не е прочута като майстор в кухнята, но за сметка на това декорацията на масата е нейната запазена марка. “Без достатъчно количество свещи нито едно блюдо не може да бъде вкусно”, усмихва се тя.

За разлика от нея екранната ѝ половинка Антон Хекимян е страстен готвач. За Нова година винаги носи по две баници в телевизията. “Но досега не сме си говорили за готвене и не се е случвало да разменяме рецепти”, усмихва се Биляна.

РЕЦЕПТАТА НА АКТРИСАТА

Пъстърва на фурна с чери домати

ПРОДУКТИ

2-3 добре почистени риби с бистри очи – това е признак, че са пресни

1 лимон

5 чери доматчета

4-5 скилидки чесън

1 глава лук, нарязан на тънки филийки

Вижте и

зехтин за намазване

сол

черен пипер на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Измиваме рибите добре и ги осоляваме. Ситно нарязаните скилидки чесън слагаме като пълнеж, за да придадат уникален привкус на ястието.

Слагаме рибите върху намазано със зехтин фолио. За да не залепнат по време на печенето за него, под тях нареждаме тънки филийки кромид лук.

Намазваме отгоре рибата със зехтин и поръсваме със сол и черен пипер. Върху нея нареждаме резенчета лимон и домат. Поръсваме отново със зехтин.

Завиваме пъстървата с фолио внимателно, като гледаме то да не се залепи за нея и да има възможност да влиза въздух. Печем в предварително загрята фурна на 220 градуса за 20 минути. След това махаме фолиото и печем още десет минути с включен вентилатор на фурната.

Интервю на  Мила Попова за 24chasa.bg 01.11.2014

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре