Сега четете

nosht na muzeiteНощ на театрите ще се проведе на 15 ноември в 11 български града – София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Смолян, Сливен, Шумен, Благоевград, Хасково и Ямбол. Събитието е част от инициативата „Европейска нощ на театъра“, която вече 6 години се провежда в няколко европейски страни.

„Нощта на театрите“ е предшествана от няколко събития.

В Софийска градска художествена галерия от 16 септември 2014 стартира изложбата „Художниците на Народния театър | 1904 -1954″ – съвместен проект на Софийска градска художествена галерия и Народен театър „Иван Вазов“. Тя е част от събитията посветени на 110-годишнината от създаването му и ще продължи до неделя, 16 ноември 2014 г.

Над 80 фотографии пък в Пловдив разкриват неподозирани театрални тайни, а посланиците на „Нощта на театрите“ споделят театрални емоции в черно-бяла фотосесия.

„Нощт на театрите“ и фотографът Симон Варсано събраха Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Максим Ешкенази, Деян Донков, Леонид Йовчев, Иван Юруков, Иво Аръков, Ованес Торосян, Дарин Ангелов, Силвия Петкова, Радина Кърджилова, Катерина Петрова, Силвана Пръвчева и ги превърнаха в „нощни персонажи“. Харизматичните актьори и световноизвестният диригент станаха ПОСЛАНИЦИ на второто издание на европейската театрална инициатива, което ще се случи на 15-ти ноември. Всички те застанаха зад театралната кауза и „споделиха“ емоциите си и усещането си за театър с обектива на талантливия фотограф.

Черно-бялата фотосесия на Симон Варсано бе открита на 15 октомври и ще продължи точно месец, до 15 ноември в Пловдив. През ноември изложбата ще гостува и в София. Може да бъде разгледана в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Mall of Sofia и Културен център СУ “ Св.Климент Охридски“. 00

Платформата обединява всички имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери. Мисията на „Европейската нощ на театрите“ е да показва и промотира професионалната и аматьорска театрална креативност; да разшири театралната мрежа на всички заети в сферата чрез обмен на идеи и опит; да провокира настоящата публика, но и да привлича нова.

Концепцията на „Нощ на театрите“ е да направи публиката и театъра по-близки, да покаже на хората какво се случва зад и на сцената, в гримьорните и коридорите, да покаже живота на и във театъра, да разкаже за интересните случки на всички, които са част от него; да накара посетителите да усетят едно по-различно „посещение“ на театър.

В Народен театър „Иван Вазов“ Хъшове-те ще разказват за „Хъшове“, в полунощ Група ОРАНЖЕВО ще „танцува“ „Въздушно танго“ по Марк Камолети, в Галерия „Антракт“, в София, а на сцената на  „Сълза и смях“ ще бъде представена постановката по Ф.М.Достоевски „Сънят на смешния човек“.

Вход свободен обяви @ЛМА @ЛТЕР към Софийски Университет @ЛМА @ЛТЕР към Софийския университет за спектакъла ‘‘Хамлет или три момчета и едно момиче‘‘.

„Фокус ИМПРОВИЗАЦИИ“ ще представи Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Държавен куклен театър Пловдив ще прожектира  „Едип, празникът на ослепяването“. „Отворена брачна двойка“ от Дарио Фо и Франка Раме ще се играе на сцената на Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе, а „Далавера за леваци“ от Майкъл Куни – в Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора.

Вижте и

С факелно шествие на театрална школа „Юлия Огнянова“ Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ ще започнат нощния театрален празник в Смолян, който ще продължи с изложба-инсталация „Отвъд словото“ (театрални костюми, реквизит и фотоси) и с емблематичната „Лазарица“ по пиесата на Йордан Радичков.

С „Дванайста нощ“ се включва в Нощта на театрите Държавен куклен театър – Сливен. С „Тримата братя и златната ябълка“, по народната приказка, и със „Скъпа Елена Сергеевна“ по Людмила Разумовска Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен.

Отворени врати обяви Благоевградският драматичен театър „Никола Вапцаров“. Сред заглавията, които ще представи са „Предложение“ от А. П. Чехов, и „Бягство от Москва“ от У. Никълсън.

На класически произведения залагат Драматично-куклен театър „Иван Димов“ – Хасково („Севилския бръснар“) и Драматичен театър „Невена Коканова“ – Ямбол („Чичовци“ от Иван Вазов).

Програмата на „Нощ на театрите“ може да видите тук.

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре