default_image_city_halloween2В последната нощ на октомври по традиция хората по цял свят се маскират с всевъзможни костюми – на вампири, вещици, пирати, призраци.
Неотменна част от Хелоуин е и тиквеният фенер – Светещият Джак.
Ето куп суеверия и поверия за Хелоуин:
Ако застанеш на кръстопът в този ден, ще чуеш как вятърът ти нашепва неща от миналото в ухото.
Ако гледаш пламъка на свещта в нощта на Хелоуин, ще надникнеш в бъдещето.
Ако пламъкът на свещта стане син, в стаята има дух.
Тиквеният фенер държи злите духове далечеQ от нас.
Всеки, роден на Хелоуин, може да комуникира с духовете.
В миналото се е смятало, че вещиците се страхуват от коне, затова са яхнали метли. По тази причина някои хора слагат подкова на вратата, за да плашат вещиците.
Ако на Хелоуин си сложиш дрехите наобратно и започнеш да вървиш назад, ще срещнеш вещица.
Ако чуете стъпки зад гърба си на Хелоуин, не се обръщайте! Поверието гласи, че така ще предизвикате смъртта.
Видиш ли паяк в нощта на Хелоуин, това може би е духът на любим човек, който те наблюдава.
Ако черна котка ти пресече пътя на Хелоуин, това носи късмет. Ако котката е бяла, е на нещастие.
На Хелоуин не се ходи на лов, защото душите на ловците ще бъдат откраднати от зли духове.
На Хелоуин се правят най-точните гадания на бъдещето.
На този ден границата между света на видимото и невидимото е най-тънка.
Момичетата, които през нощта на Хелоуин отидат с фенера до поток или река, ще видят образа на бъдещия си съпруг във водата.
Празникът Вси светии е католически. Утвърден е от папа Григорий Четвърти през 853 г. като ден за почит към всички християнски светци и мъченици.
Хелоуин е особено популярен в Ирландия, Великобритания, САЩ и Канада. Предполага се, че тържествата на този ден са свързани с древна келтска традиция.
Празникът произхожда от древните келти, които празнували своята Нова година -Хелоуин (Samhain) в края на октомври. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите, а сенките на умрелите през изминалата година навестяват Земята. Тези души търсели живи тела, в които да се вселят. Затова живите се маскирали с животински кожи и страшни маски с надеждата да уплашат привиденията и да се предпазят от тях. Оставяли им храна отвън, за да не влизат в домовете им. След това се събирали около големи огньове, запалени от жреците.
В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Дни на мъртвите. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците пият на гробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите.
В Англия пък някои от традициите започват да се провеждат на 5 ноември, в памет на известния английски заговорник Гай Фокс, който искал да взриви зданието на парламента и бил осъден на смърт. А присъдата била изпълнена на 5 ноември 1606 година.
В България православната църква отбелязва празника на Вси светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. А през ноември е Архангеловата Задушница – в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември.