newspaper-glassesБакалов готов да остане в МВР, Радан лансира Атанасов “24 часа” Йордан Бакалов е готов пак да е вътрешен министър в правителство на Бойко Борисов и реформаторите. Лидерът на Демократи за силна България Радан Кънев обаче онзи ден е лансирал за МВР ген. Атанас Атанасов, твърдят откъм реформаторите.

Ако ми бъде предложено да бъда министър в редовния кабинет, ще поставя своите условия, част от които са реалното въвеждане на деполитизацията на системата и подготовката на полицейския състав, който действа на улицата. Това заяви служебният министър Бакалов пред журналисти в парламента вчера.

Реформаторите искат 1/2 кабинет “Стандарт” Претенции на Реформаторския блок за половината кресла в бъдещия кабинет могат да провалят коалицията с ГЕРБ. Това стана ясно след вчерашния рунд от преговорите, в които участва и Патриотичният фронт.

На тях се обсъждаше вариант за дясно правителство на малцинството, което да бъде подкрепяно от патриотите в парламента. 23-мата реформатори обаче поискали осем министерства, което изнервило Бойко Борисов, твърдят запознати. Апетитите на Радан Кънев и компания са за правосъдие, здравеопазване, транспорт, външни работи, енергетика, икономика, МВР и електронното правителство. “Не сме искали 8 министерства, но за всички тези области имаме добре подготвени кадри”, отговориха от Реформаторския блок. Преговорите текат “денонощно”, обяви пък Борисов.

Договориха коалиция на малцинството с широка парламентарна подкрепа “Новинар” До вторник изготвят управленската програма Правителство на малцинство с широка парламентарна подкрепа е формулата на управление, която договориха ГЕРБ и Реформаторския блок. Това стана ясно след повече от два часа среща между двете формации, в които взе участие и Патриотичният фронт. След повече от две седмици опити за съставяне на бъдещия кабинет краят се вижда. ГЕРБ и Реформаторите са се приближили към съвместното си управление. Двете партии ще подпишат коалиционно споразумение. То ще бъде съпътствано от програма, която ще може да бъде подкрепа и от други парламентарни сили.

Подкрепата обаче няма да се изразява в пряко участие в правителството, обявиха от ГЕРБ. Има нагласа програмата с ключовите приоритети да бъде подписана от Патриотичния фронт, като от партията на Борисов не изключват подкрепата и на АБВ. Търсят спешно 58 млн. долара за руския газ “Монитор” Днес “Булгаргаз” трябва да плати 58 млн. долара на “Газпромекспорт”, ако иска през ноември да получава синьо гориво. Въпросната сума е 60-процентов аванс за ноемврийски доставки, въпреки че по договор “Булгаргаз” трябва да предплаща на 100% природния газ. Парите обаче липсват в “Булгаргаз” и вчера в компанията спешно търсеха начини да ги осигурят, като до късния следобед това не беше станало, научи “Монитор”

.Затова преди няколко дни от “Булгаргаз” са започнали да си търсят начини да си съберат парите от топлофикациите. Става въпрос за текущи дългове от порядъка на 120-130 млн. лв. От дружеството потвърдиха, че са изпратили писмо до всички топлофикации, които са на синьо гориво, и са ги предупредили, че ще намалят с 50% доставките, ако не започнат да плащат. Шаламанов потвърди: Българи се сражават за Ислямска държава “24 Часа” Български граждани се сражават на страната на групировката “Ислямска държава”. Информацията бе потвърдена от военният министър Велизар Шаламанов, съобщи Нова ТВ . От ДАНС обясниха, че, заедно с партньорските служби по света проверяват българите, пътували до Сирия и Ирак, но до този момент нямало потвърден случай на съпричастност към терористичната организация. По информация на Държавния департамент на Съединените щати чуждестранните бойци на “Ислямска държава” са над 15 хиляди души. Голяма част от тях са граждани на Испания, Белгия и Великобритания. Писмо разкрива истината за загадъчната смърт на братя словаци в Родопите “Труд” Ръкописен текст, за който се смята, че е предсмъртно писмо, може да разкрие причината за самоубийството на двама братя словаци, научи “Труд”.

В края на септември м.г. младите мъже бяха открити обесени в бивак край родопското село Загражден. Разследващите отказват да оповестят съдържанието на посланието, преди да се докаже с експертиза на почерка, че със сигурност то е написано от някой от братята Бранислав (26 г.) или Марсел Колесар (35 г.) от словашкия град Кошице. След над една година престой във фризер в Смолян тленните им останки вече могат да бъдат изпратени в родината им. Досега се чакаше заключение на ДНК експертиза, която да докаже, че телата са на братята.